Nieuws

Google viert 15e verjaardag met nieuw zoekalgoritme ‘Hummingbird’

Vijftien jaar nadat Google werd opgericht, kondigt de zoekreus met 'Hummingbird' een grote update van zijn zoekalgoritme aan.

Google is tegenwoordig op verschillende domeinen actief, maar zoeken blijft nog altijd de kernactiviteit. Ter ere van zijn 15e verjaardag kondigt de zoekreus nu een belangrijke update van zijn zoekalgoritme aan.

Volgens Google is ‘Hummingbird’, zoals de update werd gedoopt, de grootste wijziging aan het algoritme sinds de lancering van ‘Caffeine’ in 2010. Terwijl ‘Caffeine’ vooral gericht was op een betere rangschikking van zoekresultaten, draait het bij ‘Hummingbird’ eerder over de manier waarop resultaten worden geïndexeerd.

[related_article id=”158901″]

De update werd een maand geleden reeds uitgerold, maar Google heeft er nu pas officieel over gecommuniceerd tijdens een evenement voor de Amerikaanse pers. Veel technische details werden er niet gelost, maar dankzij de update krijgt het zoekalgoritme een beter begrip van de inhoud en context van de documenten die het indexeert.

Daardoor zou Google beter in staat moeten zijn om directe vragen en lange, complexe zoekopdrachten te verwerken, en vervolgens ook betere zoekresultaten voor te leggen. ‘Hummingbird’ heeft volgens het bedrijf effect op meer dan 90 procent van de zoekopdrachten.

Andere features

Google heeft, naast ‘Hummingbird’, ook nog enkele andere features onthuld tijdens het evenement. Knowledge Graph heeft nieuwe filters gekregen en kan vanaf nu zaken (zoals bijvoorbeel planeten, etenswaren of hondenrassen) met elkaar vergelijken. Voorlopig zijn deze nieuwe functies nog niet in het Nederlands beschikbaar.

Binnenkort verschijnt ook een update van de zoekapp voor Android en iOS. Die maakt het onder meer mogelijk om de context te bewaren tijdens een reeks zoekopdrachten. Vraag je bijvoorbeeld eerst aan Google “Waar staat het atomium?”, dan kan je daarna vragen “Hoe groot is het?” in plaats van opnieuw te moeten specifiëren dat het om het atomium gaat.

De iOS-app krijgt pushberichten van Google Now, zodat de app meer voorspellend kan werlen, zoals dat het geval is op Android. Bovendien zullen meldingen worden gesynchroniseerd tussen toestellen. Geef je Google op je Nexus 7 de opdracht om je eraan te herinneren melk te kopen, dan kan je die herinnering op je iPhone ontvangen wanneer je in de winkel staat.

Doodle

Ter ere van de vijftiende verjaardag van Google, is er naar goede gewoonte ook een Doodle op de zoekpagina verschenen. De geanimeerde doodle toont de letters van Google rond een piñata waar je je als speler op kunt uitleven om zoveel mogelijk snoep te verzamelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business