Nieuws

Ook Nikon komt nu eindelijk met retro-camera

Olympus en Fujifilm doen het al enkele jaren met succes: geavanceerde camera's in een vintage retromantel hijsen. Gigant Nikon probeert het nu ook, met zijn beste spiegelreflex.

Waar camerabakkers als Olympus en Fujifilm al enkele jaren met succes hypermoderne systeemcamera’s nostalgisch aankleden, blijven de allergrootste fabrikanten nog achter. Maar Nikon is nu eindelijk ook overstag, en past het retro-idee zelfs meteen toe op zijn beste spiegelreflex.

De dinsdag getoonde Nikon Df verbergt een bijna complete D4, Nikons vlaggenschip voor beroepsfotografen.

[related_article id=”160734″]

Hij beschikt onder meer over diens fullframebeeldsensor van 16,2 megapixel. Fullframe wil zeggen dat de sensor even groot is als het analoge kleinbeeldnegatief van weleer. Het autofocussysteem is dan weer geleend van de D610, de instap-fullframespiegelreflex die begin vorige maand werd gelanceerd.

De body van de camera grijpt echter terug naar de analoge Nikon-camera’s in de klassieke F-reeks. Dus met wieltjes voor het instellen van de sluitertijd, de ISO-waarde (lichtgevoeligheid) en belichtingscorrectie, naast het gebruikelijke programmawiel.

Hiermee is het duidelijk geen fototoestel voor een snel snapshot. Integendeel, het nodigt je uit extra bezig te zijn met de belichtingskeuzes voor je onderwerp. Je hoeft daarvoor niet in cameramenu’s te duiken.

Op de camera kun je alle normale Nikon-lenzen met F-vatting kwijt, zelfs de oude objectieven uit het pre-autofocustijdperk die vóór 1977 werden gemaakt. Omdat Nikon zich hiermee duidelijk richt op de pure, gepassioneerde fotograaf, ontbreekt de mogelijkheid om video te schieten op dit toch opmerkelijke toestel. Een liveviewmodus heb je dan weer wel.

Voor de liefhebber is de Df dus zonder meer een heerlijk stuk speelgoed, dat wel zo’n 2.900 euro gaat kosten. Dat is inclusief de standaardlens met vaste brandpuntafstand van, hoe kan het ook anders, de klassieke allround 50mm.

Bekijk op Shoot.be nog meer beelden van de Nikon Df, die we eind deze maand verwachten in het zwart en zilver.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business