Elk jaar brengen AMD en Intel een karrenvracht aan nieuwe processors uit. Welke heb jij nodig en is het wel de moeite om te upgraden?

De processor is het centrale hart van je computer en is dus van cruciaal belang voor een uitgebalanceerd systeem. Helaas maken de twee grootste processorfabrikanten, AMD en Intel, het ons niet gemakkelijk. De lange typenummers zeggen nagenoeg niets over wat voor processor je voor de kiezen krijgt en bovendien moet je nog steeds rekening houden met de bijhorende processorvoet.

Bouw je je computer niet meer zelf? Dan is een goede processor kiezen nog belangrijker, omdat je niet zomaar kunt upgraden in de toekomst. Kortom: tijd om je onder te dompelen in de wereld van processors en chipsets, zowel voor desktops als mobiele toestellen.

Gerelateerde artikelen

Intel in je computer: welke processor heb jij nodig?

Intel is met voorsprong de meest aanwezige processorfabrikant voor desktopcomputers. Hoe vergelijken de verschillende modellen met elkaar?

AMD in je computer: welke processor moet je kiezen?

AMD heeft het lastig in het zog van Intel, maar gooit wel andere troeven in de strijd. Daardoor blijven ze relevant.

Kiezen voor een moederbord: waarop moet je letten?

Intel en AMD hebben elk een aparte processorvoet: waarop moet je letten bij de keuze voor een nieuw moederbord?

Mobiele processors van Intel en AMD op een rij

Bij mobiele processors gelden andere regels. Intel en AMD leggen hier allebei de nadruk op autonomie in plaats van pure prestaties.