Nieuws

Selfie is woord van het jaar

De letternerds van de Oxford English Dictionaries kiezen dit jaar voor 'selfie' als woord van het jaar. Met dank aan Instagram.

Een moeilijke keuze moet het niet zijn geweest voor de redactie van Engelands gereputeerde woordenboekreeks. "Als het goed genoeg is voor de Obama’s en de paus, dan is het goed genoeg voor Woord van het jaar", zo licht zij de unanieme keuze voor selfie toe op haar blog.

Ook al wordt het al veel langer gebruikt in sociale media, selfie, soms ook geschreven als selfy, werd pas in augustus opgenomen in het Britse lexicon. De vertaalde definitie luidt:

een foto die iemand van zichzelf neemt, meestal met een smartphone of webcam, en die wordt geüpload naar een sociaalnetwerksite.

[related_article id=”158262″]

Het sociale zelfportret is dit jaar razend populair geworden onder gebruikers van fotonetwerk Instagram, maar het meest gebruikte woord ervoor bestaat al veel langer.

Volgens de Oxfordredactie werd de term voor het eerst gespot in 2002 op onlinefora, waarna deze vaak  verscheen op de sociale netwerken MySpace en Flickr. Maar pas dit jaar is het echt doorgebroken in de mainstream media – volgens tellingen van de Britten is het gebruik ervan tussen maart en augustus vervijfvoudigd. Toch heeft Van Dale het woord nog niet opgenomen in zijn boeken.

En de selfies zelf? Die worden al decennia gemaakt. Wereldwijd, en zelfs daarbuiten:

(© NASA)

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business