Nieuws

Canonical sluit deal voor eerste Ubuntu-smartphone

Canonical heeft een eerste hardwarepartner gevonden die smartphones met Ubuntu Touch OS in 2014 op de markt zal brengen.

Canonical heeft zijn eerste hardwarepartner gevonden om een smartphone met het mobiele besturingssysteem Ubuntu Touch.

Dat zei oprichter Mark Shuttleworth in een interview met CNet tijdens de LeWeb-conferentie in Parijs. Shuttleworth wou nog niet kwijt over welke hardwarepartner het gaat, maar zegt wel dat de eerste high-end smartphones met Ubuntu Touch in 2014 zullen verschijnen.

[related_article id=”161563″]

Shuttleworth liet ook nog los dat Canonical met enkele andere partners bijna een overeenkomst rond heeft. Het gaat dan onder meer over vier grote merken die wereldwijd telefoons verkopen aan consumenten en bedrijven. Daarnaast vindt het bedrijf ook steun bij verschillende mobiele operatoren.

Toch is het de vraag of er nog ruimte is voor een nieuw besturingssysteem op de mobiele markt. Google en Apple domineren in marktaandeel en een handvol systemen, waaronder Windows Phone, BlackBerry en Firefox OS, moeten nu reeds vechten voor wat overblijft. Canonical wil zich niet tot een niche van de mobiele markt beperken, maar meespelen met de grote jongens.

Om dat te bereiken wil het bedrijf overeenkomsten afsluiten met dienstenleveranciers zoals Facebook, Linkedin en Evernote. Volgens Shuttleworth zien deze online diensten Android als een vehikel om gebruikers naar Googles eigen diensten te lokken en zijn ze daarom op zoek naar alternatieven, waar ze wel een prominente plaats kunnen innemen.

Het tweede verkoopsargument is het open karakter van Ubuntu Touch. Het mobiele systeem draait op dezelfde Linux-kernel als Ubuntu voor pc’s en servers. Een app die voor Ubuntu Touch geschreven is, zal ook op een pc, tablet of tv met Ubuntu werken. Daarnaast ondersteunt het besturingssysteem ook apps die geschreven zijn in Java of HTML5. Dat maakt het voor ontwikkelaars eenvoudiger om hun apps compatibel te maken met Ubuntu Touch.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business