Nieuws

Snel bestanden in- en uitpakken

Windows bevat wel een ingebouwde functie om zip-archieven te maken en uit te pakken, maar die is basaal en kan niet overweg met andere archiveringsformaten. KuaiZip blijkt een heel stuk flexibeler.

Windows heeft standaard wel een functie aan boord om bestanden te zippen en om zip-archieven uit te pakken, maar veel flexibiliteit of extra opties hoef je hier niet van te verwachten. Dat is wel even anders met KuaiZip.

KuaiZip is wel zo attent je bij het opstarten te vragen welke van de achttien bestandstypes je standaard aan het programma wilt koppelen. Naderhand kan je nog altijd op die beslissing terugkomen. 

[download_file]

Drie archiefformaten
Het hoofdvenster biedt weinig verrassingen voor wie bekend is met alternatieven als PeaZip en 7-Zip. Je krijgt de inhoud van het gevraagde pad te zien, van waaruit je dan de gewenste bestanden kunt archiveren. Dat kan vanuit het contextmenu, maar voor minder ervaren gebruikers staat ook een handige wizard klaar.

[related_article id=”160534″]

Je kunt uit drie verschillende archiefformaten kiezen: 7Z, ZIP en KZ. Dat laatste is een propriëtair formaat en staat voor KuaiZip. Alleen wanneer je dit formaat kiest, kan je ook een SFX-archive creëren – zodat de ontvangers niet zelf over deze tool hoeven te beschikken om het gecomprimeerde exe-bestand uit te pakken.

Hoge compressiegraad
Tijdens enkele informele tests blijkt KuaiZip het vooral goed te doen met afbeeldingsbestanden. Lees: het zet een hoge compressiegraad neer.

Ongeacht het formaat dat je kiest, kan je telkens de gewenste compressiegraad instellen, herstelinformatie aan het archief plakken, de updatemodus instellen (zodat bijvoorbeeld alleen bestanden in het archief worden overschreven en geen nieuwe bestanden worden toegevoegd) of aangeven dat je het archief eerst wil testen.

Het is tevens mogelijk het archiefbestand automatisch in kleinere bestanden op te splitsen. Handig om die bijvoorbeeld op dvd’s te kunnen branden of wanneer je die op een FAT(32)-partitie opslaat. Ook kun je filteren op bepaalde bestanden. Je neemt bijvoorbeeld alleen de bestanden mee die na een bepaald tijdstip zijn aangemaakt of gewijzigd.

Uitpakken
Uiteraard kan je archieven weer uitpakken, waarbij KuaiZip naar eigen zeggen meer dan veertig bestandsformaten ondersteunt. Handig is ook de mogelijkheid om allerlei imagebestanden, zoals nrg, img, bin en iso aan een (virtueel) station te koppelen. Zelfs virtuele machine-bestanden (vhd, vmdk en vdi) laten zich via KuaiZip benaderen.

(Beeld: Karramba Production)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business