Nieuws

MacBook-webcam kan worden misbruikt voor spionage

Onderzoekers hebben ontdekt dat de webcams in oudere MacBooks vanop afstand kunnen worden geactiveerd, zonder dat het waarschuwingslampje aanspringt.

De webcams in oudere MacBooks kunnen worden geactiveerd, zonder dat het waarschuwingslampje aanspringt. Dat blijkt uit een onderzoek van twee computerwetenschappers aan de Johns Hopkins universiteit in de Verenigde Staten.

Het onderzoek toont aan hoe de microcontroller in de iSight-camera met behulp van een stuk software kan worden geherprogrammeerd, zodat de camera kan worden geactiveerd zonder dat het waarschuwingslampje aanspringt. Hackers kunnen daarvan misbruik maken om gebruikers te bespioneren, zonder dat ze gewaarschuwd worden dat de webcam actief is.

[related_article id=”158256″]

In hun onderzoek hebben de computerwetenschappers alleen kunnen aantonen dat de kwetsbaarheid aanwezig is in oudere MacBooks en iMacs, die dateren van voor 2008. Toch waarschuwen ze dat gelijkaardige technieken kunnen worden gebruikt om ook webcams op nieuwere modellen en op computers van andere fabrikanten in het geheim te activeren.

Eerder maakte The Washington Post reeds bekend dat de FBI al jarenlang in staat is om in het geheim de webcam van een computer te activeren, zonder dat het waarschuwingslampje aanspringt. Wie de kriebels krijgt van het idee dat er mogelijk iemand mee kan kijken, kan zichzelf beschermen door een stukje tape over de webcam te plakken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business