Vergeten een kerstkaart te sturen? Zet dan je hoogtepunten van 2013 op een rij met Facebook of Google.

Ben je dit jaar weer vergeten kerstkaarten en eindejaarswensen naar je familie en vrienden te sturen? Treur niet, schakel Facebook of Google in en laat die social media dit werk je uit handen nemen.

Beide bedrijven hebben een dienst gelanceerd die bepaalt wat jouw hoogtepunten uit 2013 zijn. Hier maken ze een samenvatting van die je makkelijk kunt delen met je online vrienden.

Auto-awesome movie
Van de twee is de Google+ auto-awesome movie het meest interessant, mits je tenminste enkele foto"s en filmpjes op dat sociaal netwerk hebt staan. Het bouwt echt iets nieuws in plaats van je hoogtepunten uit het afgelopen jaar simpelweg op een rijtje te zetten.

 

Google selecteert je beste foto"s en bewegend beeldmateriaal en maakt hiervan een YouTube-filmpje, dat je kunt embedden op je eigen website. Openbare compilaties en andere creaties kun je vinden door in Google te zoeken op #year2013

De zoekmachinegigant is niet op zijn achterhoofd gevallen en gebruikt de dienst om Google+ te promoten. Tegen het eind van het filmpje staat de suggestie om je vrienden te helpen bij het installeren van van Google+. “Give the gift of awesome photo"s. Help your friends install the Google+ app and turn on auto backup.

Google"s auto-awesome onderzoekt de beelden die je online hebt staan. Vervolgens compileert hij een selectie tot een animatie. Onlangs zijn er speciale elementen voor de feestdagen toegevoegd. Op winterse foto"s worden vallende sneeuwvlokjes toegevoegd en kerstbomen fonkelen.

Je grootste Facebook-momenten
Facebooks terugblik – your year in review – is een collectie van je grootste momenten. Een combinatie van levensgebeurtenissen, je foto"s, populaire berichten, posts die je gedeeld hebt en berichten van vrienden waarin je getagd bent. Het is zelfs mogelijk de topmomenten van al je vrienden te bekijken.

Hoewel beide diensten erg handig zijn, kan het zijn dat de selectie gemaakt door Facebook en Google niet overeenkomt met hoe je het zelf beleeft. Maar het is wel een mooie en vooral ook handige manier om nogmaals stil te staan bij de leuke momenten van het afgelopen jaar. Verwacht alleen niet dat je vrienden ook maar enig persoonlijke tintje in het geheel kunnen ontwaren.