Nieuws

Nieuwe Samsung-chip maakt 4GB RAM in smartphones mogelijk

De nieuwe DDR-4-geheugenchip van Samsung, die in 2014 op de markt moet komen, maakt toekomstige smartphones een stuk sneller dan huidige modellen. De chips zijn ook nog eens een stuk zuiniger, zegt de fabrikant.

Samsung heeft een nieuwe 8Gb DRAM-geheugenchip ontwikkeld voor smartphones en tablets. Dat heeft het Koreaanse bedrijf vandaag bekendgemaakt. De nieuwe chip verhelpt een bottleneck die de snelheid van huidige toestellen nog te vaak tegenhoudt.

Het stukje silicium gebruikt een zuinige DDR4 (Double Data Rate 4)-interface die 3,2 Gbps kan versluizen over zijn pinnetjes, het dubbele van wat het huidige DDR3 aankan. Bovendien verbruikt de chip zo"n 40% minder stroom.

Acht wordt vier
Met de chips wordt de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie toptelefoons en –tablets die uitgerust kunnen worden met 4GB aan werkgeheugen. Op dit moment verkoopt Samsung al 4Gb en 6Gb DDR 3-geheugenchips voor apparaten met respectievelijk 2GB en 3GB geheugen.

Voor wie de bovenstaande uitleg wat verwarrend vindt: alle begrip. De capaciteit van geheugenchips wordt inderdaad in gigabits uitgedrukt, het geheugen van telefoons zelf in gigabytes. Mobiele geheugenchips worden meestal in groep ingezet, dus vier chips van 8Gb geeft een smartphone 4GB geheugen.

Meer geheugen, snellere telefoon
DRAM, dynamic random access memory, is vaak nog een belemmerende factor in het ontwerp van smartphones, zowel wat betreft prijs als stroomverbruik. Desondanks is meer geheugen in een telefoon stoppen een goede zaak, zeker nu besturingssystemen en apps almaar groter worden en de besturingssystemen inzetten op multitasking, waarbij verschillende apps tegelijkertijd actief zijn.

Als apps almaar groter worden, nemen ze ook almaar meer geheugenplaats in, waardoor het OS gedwongen wordt om ze ‘in rust te zetten’ als ze in de achtergrond draaien. Dat zorgt voor snelheidsproblemen wanneer gebruikers tussen verschillende apps proberen te switchen. Bijvoorbeeld wanneer ze tekst uit één programma in een ander programma willen kopiëren.

Klaar voor 64 bits
De nieuwe chips van Samsung zijn ook goed nieuws voor smartphone-bouwers die naar 64-bitprocessors willen overschakelen. De A7 van Apple (die in de nieuwe iPad en iPhone wordt gebruikt) is nu de eerste van die nieuwe generatie. In theorie bieden 64-bit-CPU’s al snelheidsvoordelen, maar die troef zal vooral over enkele jaren helemaal uitgespeeld kunnen worden.

Wanneer het RAM-geheugen nog groter wordt dan 4GB, zullen er immers 64-bit-CPU’s nodig zijn om daar optimaal gebruik van te maken. 

chipsddr-4dramgeheugennieuwssamsungsmartphonesmartphones

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen