Nieuws

Snapchat: Lek was een feature

Excuses komen er voorlopig niet van het twee jaar oude Snapchat, na de hack op nieuwjaarsdag. Wel een update in zijn chatapplicatie.

Na twee dagen van stilte heeft het pijnlijk gehackte bedrijfje Snapchat van zich laten horen.

Niet om zich uitgebreid te excuseren voor de kwetsbaarheid in zijn software waardoor 4,6 miljoen gebruikersnamen en telefoonnummers op straat kwamen te liggen. Wel om aan te kondigen dat gebruikers van af nu de functie Find Friends, waar alle ellende mee begon, kunnen uitschakelen.

[related_article id=”161920″]

Zoek eens een vriend
Find Friends vraagt gebruikers om hun telefoonnummer in te geven, zodat hun vrienden hen op Snapchat kunnen vinden.

“We brengen een vernieuwde versie uit van de Snapchat-applicatie waarmee Snapchatters kunnen kiezen om niet in Find Friends te verschijnen nadat ze hun telefoonnummer hebben geverifieerd”, zo klinkt het op de blog van het bedrijf.

“We limiteren ook het aantal telefoonnummers dat doorgegeven kan worden en brengen andere restricties aan om toekomstig misbruik van onze dienst te voorkomen.”

Het bedrijf bevestigt nu ook zelf dat er op nieuwjaarsavond telefoonnummers en gebruikersnamen gelekt werden door een hacker, maar dat “geen andere informatie, inclusief Snaps (berichtjes, red.), werd gelekt of ingekeken bij deze aanvallen.”

Feature, geen kwetsbaarheid
Waar iedereen Find Friends ziet als een kwetsbaarheid, is dit eigenlijk gewoon een belangrijke tool om gebruikers te vinden, zo houdt het bedrijf vol. En het is precies deze ‘feature’ die misbruikt werd door schimmige figuren.

Het twee jaar oude Snapchat is een populaire app voor iOS en Android waarmee berichtjes kunnen verstuurd worden die ‘vanzelf’ weer verdwijnen (hoewel dat ook weer niet helemaal klopt). Op Kerstdag stond het bedrijfje, geleid door de 23-jarige Evan Spiegel, in het oog van de storm, toen veiligheidsonderzoekers software uitbrachten waarmee gebruikersnamen aan telefoonnummers gelinkt kunnen worden.

Gekraakte database
Een week later al gebruikten hackers de tool om de Find Friends-functie te kraken. Ze publiceerden een database met miljoenen gebruikersnamen en bijhorende telefoonnummers, klaarblijkelijk om Snapchat te dwingen zijn software aan te passen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business