Nieuws

Check of jouw gegevens gestolen zijn

De Snapchat-hack op nieuwjaarsdag is het zoveelste bewijs dat je gegevens zomaar op straat kunnen liggen. Er is een website waarop je kunt kijken of jouw e-mailadres ook ooit gestolen werd.

De Amerikaan Troy Hunt brengt op zijn website haveibeenpwned.com gestolen databases bij elkaar.

Denk daarbij aan openbaar gemaakte inbraken zoals die bij Snapchat op nieuwjaarsdag, of bijvoorbeeld de grote Adobe-hack in november. Je vult je mailadres in op de website, en die vertelt je vervolgens onmiddellijk of dat mailadres voorkomt in de verzamelde lijsten.

[related_article id=”161920″]

Deze dienst is niet nieuw, hij bestaat al langer. Maar wel nieuw is nu dat je een verwittiging kunt ontvangen zodra je wachtwoord, gebruikersnaam of telefoonnummer gestolen is.

Als je dat zou willen, kun je hiervoor "Notify me…." aanvinken bij het invullen van je mailadres. Komt dat adres in de toekomst voor in een gestolen database, dan ontvang je daarvan automatisch bericht – nadat je de verificatielink die je binnenkrijgt hebt aangeklikt. Zoek je op de website een tweede keer naar hetzelfde adres, dan moet je om veiligheidsredenen een captcha invullen (zie afbeelding).

Let wel, het gaat alleen om datadiefstallen die openbaar zijn gemaakt. En gebruik van deze dienst is natuurlijk op eigen risico; je geeft immers je e-mailadres af. Hunt zegt op dit moment te beschikken over een lijst van 154 miljoen gecompromitteerde mailadressen.

Maar volgens onze Amerikaanse collega"s van ZDNet.com is het een betrouwbare website. De dienst is vooralsnog gratis. Hunt zegt het te zien als een oefening in programmeren met Windows Azure.

Bekijk de tool hier

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

  • Nee (70%, 138 Votes)
  • Ja (30%, 59 Votes)

Aantal stemmen: 197

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business