Nieuws

Een jaar met een Windows Phone: wat ik heb geleerd

Een jaar geleden heb ik mijn iPhone vervangen met een Nokia Lumia. Het was een verrassend makkelijke overgang. Ik leg uit waarom.

Het is nu net iets meer dan een jaar geleden dat ik van een iPhone ben overgestapt op een Windows Phone. Een jaar waarin ik de Windows Phone Store tot gelijke hoogte zag groeien als de Apple App Store. Bijna alle apps die ik op mijn iPhone gebruikte, zijn nu ook beschikbaar voor mijn Windows Phone.

Mijn iPhone liet duidelijke tekenen van ouderdom zien, dus was het tijd om rond te kijken. De vraag was simpel: bij iOS blijven, kiezen voor Android of de gok wagen in het nieuwe ecosysteem van Microsoft.

[related_article id=”161452″]

Gratis Nokia Lumia 920
Ik gebruikte mijn telefoon voornamelijk als camera. De lens op de Nokia Lumia 920 die ik testte, lag een straatlengte voor op de competitie.

Omdat op dat moment mijn contract afliep, was de keuze niet moeilijk: de Lumia 920 was gratis bij een abonnement voor 24 maanden. Daarbij was het abonnement op zichzelf 10 euro per maand goedkoper dan het equivalent voor de iPhone, met daar bovenop twee keer zoveel data en gebundelde tethering.

Uiteraard komen daar wederom de kosten voor het aanschaffen van apps bij kijken, maar met de lage prijzen van tegenwoordig betekende dat niet meer dan een paar keer de koffietent voorbijlopen in plaats van binnengaan.

Fotografie-apps zijn belangrijk voor mij. En Nokia heeft voldoende exclusieve software op dat gebied. Maar dat was niet mijn enige reden om over te stappen. Met een Office 365-account voor mijn freelance tekstschrijven, en SkyDrive om de bestanden op te slaan voor het boek dat we aan het schrijven zijn, versimpelde de Windows Phone mijn toegang tot de tools die ik nodig had terwijl ik aan het werk was met mijn redacteuren en partners. Waaronder het altijd essentiële OneNote.

Sociale media
Het is echter niet alleen Office dat ik nodig heb. Ook de sociale media zijn in de huidige tijd belangrijk voor een auteur. Het opent kanalen naar lezers en bronnen van informatie. Daarom is het fijn apps te hebben van de mainstream sociale netwerken, waaronder Instagram. Natuurlijk zijn er ook informele netwerken die ik aanboor, met Untapped voor bier en uitstekende apps van derden voor Flickr.

Navigatie
Navigatiesoftware is belangrijk voor alle mobiele platforms. ALK blijft zijn versie van Copilot GPS voor de Windows Phone vernieuwen. Het is onderdeel van het groeiende ecosysteem van navigatiehulpmiddelen.

Als je leeft in een stad en veel onderweg bent, is navigatie een van de belangrijkste reden om een mobiel apparaat te gebruiken, om de weg op een nieuwe plek te leren kennen. Of wanneer je het openbaar vervoer gebruikt. En vergeet Data Sense niet, om in de gaten te houden hoeveel data ik gebruik terwijl ik onderweg ben.

Van app naar app
Een van de functies die BlackBerry aanbood was iets wat Flow heette, de mogelijkheid om informatie van app naar app door te geven zonder de context te verliezen. Dat klinkt zeer aantrekkelijk, en moeilijk op te geven als je er eenmaal aan gewend bent.

Dus het kwam als een aangename verrassing toen ik ontdekte dat de Windows Phone over een soortgelijke functie beschikt, met de mogelijkheid voor apps om onderling makkelijk informatie uit te wisselen.

Ik schrijf dit artikel in de lobby van een motel in Arizona), terwijl ik op weg ben naar de Grand Canyon. Onze reservering is opgeslagen in de Tripit online-reisdienst. Vanuit My Trips waren we in staat om de ingebouwde kaartentool van de Windows Phone te lanceren om de plek van het motel te vinden. Die locatie stuurden we door naar onze gps-app voor navigatie tijdens de rit, in mijn geval het briljante Copilot. Maar het had niet uitgemaakt als ik had gekozen voor Waze of Nokia Drive+. Ook die apps waren beschikbaar bij de opties.

Spelletjes
Maar productiviteit en navigatie zijn niet de enige dingen die ik in een telefoon zoek. Eenvoudige spelletjes spelen is ook belangrijk. Het aantal beschikbare games voor de Windows Phone neemt flink toe; inclusief de onlangs gelanceerde Windows 8-versies van Solitaire, Mijnenveger en Mahjong.

Deze games voegen zich bij populaire titels als Temple Run en Minion Rush, maar ook het eeuwigdurende Wordament en Wordfeud. Er is ruim voldoende keuze om je neefjes en nichtjes bezig te houden tijdens een familiefeestje. En zelf kun je natuurlijk ook nog even snel wat levels halen in je favoriete spel.

Fotografie
Wat we niet mogen vergeten is fotografie. Een grote verandering in mijn dagelijkse leven is dat ik geen camera meer bij me heb, mijn telefoon heeft de compactcamera volledig vervangen. Mijn digitale spiegelreflex heb ik nog steeds, maar wanneer de update van Lumia Black arriveert ben ik benieuwd hoe programma"s als Lightroom omgaan met RAW-bestanden van een smartphone.

Muziek
Hoewel ik mijn Windows Phone het meest gebruik, heb ik ook nog steeds mijn verouderde iPhone bij me. Die is gedegradeerd tot iPod. In mijn ogen is iTunes de ketting waardoor je verbonden blijft aan iOS. Hier vind je namelijk alle muziek die je het afgelopen decennium gekocht hebt.

Microsoft heeft nog steeds geen oplossing gevonden om muziek makkelijk over te zetten vanaf je computer. Ondanks dat Spotify, Xbox Music en Nokia MixRadio voorzien in mijn streamingwensen, zijn het geen geschikte tools om je muziekbibliotheek te managen.

Conclusie
Voor een IT-auteur is het belangrijk om je op zo veel mogelijk markten te begeven. Daarom vind je op mijn bureau niet alleen mijn Lumia (inmiddels de 1020) en mijn oude iPhone. Zij worden bijgestaan door een Samsung Galaxy Note, een Nexus 7 (voor het grote verschil tussen Samsung en Google bij Android) en een BlackBerry Q10.

Op het moment voldoet de Windows Phone echter aan al mijn wensen. Hij doet wat ik wil. Daarnaast zie ik geen andere overtuigende reden om terug te vallen op een van de andere systemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business