Asus gaat de strijd aan met Samsung en brengt met de VivoTab Note 8 een tablet met Wacom-digitizer en stylus op de markt.

Samsung domineert de markt voor tablets met een stylus, maar als het aan Asus ligt komt daar verandering in. Het bedrijft komt met de VivoTabo Note 8, een Windows 8.1-tablet met een Wacom-digitizer en een stylus. 

De prijs en releasedatum zijn nog niet bekend, dus het is nog de vraag of het apparaat goedkoper wordt dan Samsungs Galaxy Note 8. 

Wat de prijs ook wordt, Asus is niet flauw en voegt de nodige software toe. De VivoTab Note 8 krijgt onder meer Microsoft Office Home en Student, dat behalve Word, Excel en Powerpoint, ook nog het populaire OneNote bevat.

Het is niet duidelijk welke Wacom-digitizer Asus gebruikt, maar wel dat het tablet tot 1.000 drukpunten kan meten van de bijgeleverde stylus.

Specificaties
De VivoTab Note 8 beschikt over een quad-core Intel Atom Z3740 CPU. Volgens Asus houdt de accu het acht uur vol. Verder heeft de tablet 2GB geheugen en tot 64GB opslagcapaciteit. Tevens ondersteunt het microSD-kaartjes tot 64GB. Aan de achterkant zit een camera van 5 megapixels. De voorkant heeft een HD-camera. Daar moet je niet te veel van verwachten.

Het design is grotendeels gebaseerd op de Nexus 7 uit 2012. Met een dikte van 11 millimeter is het zeker niet de dunste tablet. Wel weegt de tablet minder dan 450 gram. En net zoals de meeste tablets van Asus, krijgen gebruikers het eerste jaar gratis onbeperkte opslag bij ASUS WebStorage.

Succesfactor
Het lijkt aan de late kant voor Asus om nog een tablet met stylus uit te brengen, ook nog eens op Windows 8.1. Zeker gezien de wurggreep die Samsung op deze specifieke markt heeft. Dat bedrijf werkt al sinds de introductie van de originele Galaxy Note 10 aan de verbeterde integratie van de stylus. Met groot succes.

Of Asus met de VivoTab hetzelfde succes behaald hangt van meerdere factoren af. Een van de belangrijkste is toch wel hoe goed het gebruik van de stylus geïntegreerd is in de interface.