Nieuws

Kickstarter haalt bijna hald miljard op voor droomprojecten

Via Kickstarter werden in 2013 duizenden projecten werkelijkheid. Van de doorstart van Veronica Mars tot aan de Ouya-spelcomputer en een door mensen aangedreven helikopter.

Welk bedrijf kan zeggen dat het heeft geholpen bij de lancering van een satelliet naar de ruimte, Amerikaanse rappers naar Noord-Korea bracht, aan de basis stond van de Oculus Rift virtualrealitybril en ook nog eens bijdroeg aan de doorstart van tv-serie Veronica Mars als film? Kickstarter natuurlijk, de moeder der crowdfundingwebsites.

Eerder deze week maakte Kickstarter de statistieken van afgelopen jaar bekend. Daaruit blijkt dat 2013 het beste jaar tot nu toe is. Ongeveer drie miljoen mensen zegden 480 miljoen dollar (ongeveer 353 miljoen euro) toe via de website. Als je gaat rekenen kom je uit op 967.123 euro per dag, dat is 672 euro per minuut.

Zeven continenten
Volgens Kickstarter komen de zogeheten backers uit 214 verschillende landen en gebieden van alle zeven continenten. Ja, zelfs Antarctica. In totaal zijn er 19.911 projecten succesvol gefinancierd. Ter vergelijking: in 2012 waren er 2,2 miljoen backers die voor 18.109 projecten een totaal bedrag van 320 miljoen dollar (235 miljoen euro) bij elkaar haalden.

Dat Kickstarter populair is kun je tevens opmaken uit het feit dat veel gebruikers geld toezeggen aan meerdere projecten. Zo droegen 807.733 mensen bij aan meer dan één project. 81.090 daarvan gaven hulp aan meer dan tien projecten. Er zijn zelfs 957 mensen die aan meer dan honderd projecten hun steun hebben toegezegd. 

Kickstarter is een platform geworden waar ondernemers, artiesten en eigenlijk gewoon iedereen met een goed idee een kans krijgt om zijn concept aan het publiek te presenteren en het via hen te financieren. In veel gevallen gaat de toegezegde steun om kleine bedragen. Wanneer een project veel potentie heeft, nemen de bedragen ook fors toe.

Projecten
Onder de projecten die afgelopen jaar van idee tot realisatie zijn gekomen, behoren onder meer de Pebble-smartwatch en de Ouya-spelcomputer. Daarnaast is Moby Dick omgezet naar emoji, de taal van emoticons. Deze vertaling is zelfs opgenomen in het Amerikaanse Library of Congress. Verder dreef er een Delorean-hovercraft door de San Francisco Bay en steeg iemand op met door mensenkracht-aangedreven helikopter.

Kickstarter is blij met het grote succes. “2013 herinnert ons eraan dat mensen geweldig zijn”, schrijft het bedrijf. “Ideeën zijn opwindend en allemaal samen zijn we in staat om die tot werkelijkheid te brengen.”

Bekijk zelf de cijfers en meest aansprekende projecten van 2013 op de speciale website van Kickstarter.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business