De verkoop via internet groeide in ons land vorig jaar met 20 procent. Hiermee zijn we bij de grootste groeiers in West-Europa.

Advertentie

De verkoop via internet groeide in ons land vorig jaar met 20 procent. Hiermee zijn we bij de grootste groeiers in West-Europa. Alleen Ierland doet het beter met 25 procent groei.

Gemiddeld steeg de totale markt in e-commerce in West-Europa (Frankrijk, Het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Nederland, Luxemburg, Ierland en België) met 10 procent tot 174 miljard euro. Dit alles blijkt uit cijfers van vakvereniging Ecommerce Europe.

Maar België heeft achterstand
We stijgen dan wel het snelst, toch is de achterstand van België nog groot. Vorig jaar werd in ons land 3 miljard via internet verkocht. Ter vergelijking: het Verenigd Koninkrijk heeft een e-commercemarkt van ongeveer 103 miljard dollar. In Nederland is die markt goed voor 10,5 miljard dollar.

In ons land wordt binnen West-Europa gemiddeld ook het minst besteed via internet: ongeveer 836 euro per gezin. In Nederland is dat 1.365 euro per huishouden.

Klein bier
Ondanks de groeicijfers is e-commerce in West-Europa maar klein bier in vergelijking met de totale economie. Uit het onderzoek blijkt dat verkoop via internet in Europa zowat 3 procent uitmaakt van het opgetelde bruto nationaal product in de landen van West-Europa. De weg is dus nog lang.

Op dinsdag 4 februari organiseren we een gratis seminarie over e-commerce in onze populaire Business Meets IT-seminariereeks. Meer informatie over het e-commerceseminarie vindt u op de website van Business Meets IT.