Rapper Kanye West begint een rechtszaak tegen zo'n vijftig bedrijven, waaronder webwinkel Amazon. Hij is niet blij met de virtuele munt coinye.

Advertentie

De Amerikaanse rapper Kanye West wil korte metten maken met enkele virtuele munten die op zijn naam zijn geïnspireerd. De belangrijkste is de coinye, een nieuwe digitale munteenheid die werd ontworpen als publieksvriendelijk alternatief voor de bekende bitcoin.

Volgens de advocaten van Kanye, die vorige week al een waarschuwingsbrief stuurden naar de makers van de openbrontechnologie achter de coinye, ontstaat het misverstand dat de rapper dit virtuele geld heeft gelanceerd, beschadigt het zijn reputatie en is het een inbreuk op zijn merknaam.

De hiphopper heeft niets te maken met de coinye en claimt een onbekend bedrag – waarschijnlijk in gewoon geld. Daarvoor is hij gisteren een zaak begonnen bij de districtsrechtbank in New York.

Ook Amazon heeft hierbij een proces aan de broek gekregen. Het internetbedrijf levert namelijk de hostingdiensten voor de websites Coinyeco.in en Coinyewest.com. De laatste is al offline gehaald, maar de eerste is nog in de lucht. Deze toont echter de mededeling “Coinye is dead… You win Kanye.

De anonieme ontwikkelaars van de virtuele munt hadden na de waarschuwingsbrief van vorige week al de oorspronkelijke naam ‘Coinye West’ ingekort. Ook hebben ze het logo, een cartoon van de rapper op een gouden munt, veranderd in een beeltenis van een man met lelijke tanden en een vissenstaart.

Maar tegelijk stelden ze dat ze de geplande lancering afgelopen zaterdag 11 januari zouden vervroegen vanwege de juridische dreiging. “We willen dat deze [technologie] in handen van het volk komt. Vanaf dat moment is het peer-to-peer en niet meer te stoppen.” Het advocatenleger van West belooft echter elk bedrijf dat de coinye toestaat te zullen vervolgen. Op Amazon kun je overigens niet betalen met de coinye. De webwinkel accepteert ook de bitcoin nog niet, al is dit volgens sommigen een kwestie van tijd.

Vreemd genoeg heeft Kanye West – die ooit de legendarische woorden "I am Steve Jobs" sprak - ook andere virtuele munten in het proces betrokken. Waaronder dogecoin, dat zich laat inspireren door honden. Ook bizar is de naam van de advocatenfirma van West: die luidt Pryor Cashman.

Advertentie