Nieuws

Intel gaat vijf procent van zijn personeel ontslaan

De Amerikaanse chipbouwer Intel heeft grote plannen voor 2014. Een diepgaande ontslagronde is er helaas eentje van.

De loonlijst bij chipfabrikant Intel zal tegen het einde van dit jaar ongeveer vijf procent ingekrompen zijn. Dat bericht het persbureau Reuters, en het is door het bedrijf zelf ondertussen bevestigd.

Het meest recente jaarverslag van Intel (uit 2012) spreekt van 105.000 huidige werknemers, volgens het bericht van Reuters zou dat ondertussen tot 107.000 zijn aangegroeid.

Andere prioriteiten
“Ik kan bevestigen dat we kritieke beslissingen nemen om onze middelen beter in lijn te brengen met wat onze business nodig heeft”, aldus woordvoerder Chris Kraeuter. Hij wil niet dieper ingaan op welke afdelingen of regio’s door de herstructurering getroffen worden, maar zegt wel dat bepaalde activiteiten andere prioriteiten krijgen en dat de ontslagen in de loop van dit jaar zullen plaatsvinden. Er komen niet alleen naakte ontslagen, maar ook overplaatsingen, vrijwillige vertrekken en vroegtijdige pensioneringen.

De grootste chipbouwer ter wereld moest eerder deze week ook al een behoorlijk middelmatig kwartaalrapport voorleggen. Directeur Brian Krzanich gaf tijdens een conferentie toe dat de cijfers niet voldoen aan de verwachting, omdat Intel "het herstel bij zakelijke klanten overschat heeft". De topman waarschuwde analisten en investeerders ook dat het herstel in 2014 traag zou verlopen.

Aandeel neemt een duik
Intel haalde vorig kwartaal 51 dollarcent per aandeel aan inkomsten binnen, goed voor een omzet van 13,8 miljard dollar. Wall Street had echter op 52 dollarcent gerekend en een omzet van 13,72 miljard. De analisten hadden vooral hun hoop gesteld op de cijfers van de datacenters.

Het Intel-aandeel verloor nabeurs flink wat terrein.

Hoop gevestigd op tablets
Voor volgend jaar is Krzanich optimistisch. De directeur wijst vooral op plannen om het aandeel van Intel op de tabletmarkt te stuwen. De tien miljoen tablets met Intel-chips in 2013 moeten er dit jaar meer dan veertig miljoen worden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business