Nieuws

Wie maakt de beste harde schijven?

Backblaze heeft voldoende volume om een flink aantal harde schijven te testen. Welke moet je kopen of juist vermijden?

Backblaze – het bedrijf dat back-ups in de cloud aanbiedt – blijft zijn ervaringen met harde schijven delen met de consument. Dit is erg informatief.

Methodiek

Backblaze komt met storingscijfers van de harde schijven die zij gebruiken. Momenteel zijn dat er meer dan 27.000, dezelfde producten die de gemiddelde consument in zijn computer heeft zitten.

Zowel Hitachi als Seagate heeft ieder 13.000 schijven draaien. Western Digital zit bijna aan de 1.000 stuks. Verder zijn er nog enkele disks van Toshiba en Samsung, maar dit aantal is zo klein dat het statistisch verwaarloosbaar is.

Wat wel leuk is om op te merken: Backblaze verkijgt zijn harde schijven op dezelfde manier als jij en ik dat zouden doen. Het bedrijf koopt de goedkoopste producten die werken. Het is, net als jij en ik, bereid iets meer uit te geven aan betrouwbare disks, maar niet veel meer. In tegenstelling tot ons, houdt het elke geïnstalleerde harde schijf nauwkeurig in de gaten.

De werklast is bijna honderd procent gericht op het wegschrijven van bestanden. Omdat Backblaze de inkomende opdrachten verspreidt over meerdere schijven, is de werklast niet prestatiegericht.

Het bedrijf meet de jaarlijkse storingsratio (AFR) in plaats van de mean time between failures (MTBF), omdat deze cijfers makkelijker te begrijpen zijn. Elke keer dat ze een harde schijf vervangen telt als storing. De meeste verkopers stellen dat ongeveer de helft van de teruggekomen disks geen fouten bevatten, maar ik vind Backblaze"s definitie van een storing beter.

Het slechte nieuws

Jaarlijkse storingscijfers variëren van zo laag als 0,9 procent tot wel 25,4 procent. Eén schijf haalt zelfs 120 procent. Maar het grote merendeel van de door Backblaze in de afgelopen vier jaar geïnstalleerde hdd"s werkt nog steeds.

Een aantal harde schijven is uit de resultaten gehaald omdat ze niet werkten in de Backblaze-omgeving. Dit zijn de zogenoemde green drives; Western Digitals 3TB Green en Seagates LP (low-power) 2TB.

Backblaze is niet in staat om te analyseren waarom een harde schijf crasht, dus de oorzaak van de problemen is niet bekend. Andere Seagate LP disks werken vrij betrouwbaar, wat duidelijk maakt dat je geen veronderstellingen kunt hebben over een hele reeks.

Hall of shame

Over het algemeen gezien heeft Backblaze meer problemen met de producten van Seagate dan met die van de andere twee fabrikanten. Toch gaat het steeds beter, met elke introductie van de volgende generaties schijven met een hoge capaciteit.

Maar de 1,5 TB Seagate Barracuda 7200 en de Seagate Barracuda Green hebben de hoogste AFR, met respectievelijk 25,4 en 120 procent. Daarnaast lijken de schijven van Seagate over het algemeen iets minder betrouwbaar te zijn.

Hall of fame

Disks van Hitachi blijken het betrouwbaarst. De AFR schommelt tussen de 0,9 en 1,5 procent. Natuurlijk betaal je meer voor een schijf van Hitachi, maar misschien koop je juist daarmee die betrouwbaarheid.

Western Digital bevindt zich in het midden met AFR"s tussen de 3,2 en 7,3 procent. Over een paar maanden krijgt WD het bij Hitachi voor het zeggen. Ik verwacht dat de storingscijfers van Hitachi naar verloop van tijd gelijk komen aan die van Western Digital.

De totale lijst van Backblaze:

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business