Nieuws

Laptop of tablet: wat is het beste op je werk?

Het is aantrekkelijk om je werk te doen op een lichte tablet, maar is het ook verstandig? Denk na voordat je besluit je laptop af te danken.

De gedachte om je lompe laptop te vervangen door een dunne, lichte tablet is zeer aantrekkelijk. Die impressie krijg ik tenminste als ik kijk naar hoeveel mailtjes ik ontvang van lezers die het van plan zijn. Ik heb geschreven over het feit dat ik een tablet gebruik voor mijn werk, en velen vragen me of zij die stap ook kunnen maken.

Helaas, maar de meesten horen het antwoord dat ik geef liever niet. Over het algemeen hopen ze dat ik bevestig wat ze zelf bedacht hebben, om over te stappen op een tablet. Dat is echter niet iets wat je zomaar eventjes kunt doen.

[related_article id=”161563″]

Veel mobieler
Ik begrijp de aantrekkingskracht van het werken met een tablet. Zelf heb ik dit gedachteproces een paar jaar geleden ook doorlopen. En ik heb er geen spijt van dat ik besloten heb mijn tablet veel te gebruiken. Hij is stukken mobieler dan elke willekeurige laptop. Daarnaast kan ik doen wat ik wil zonder compromissen te sluiten.

Die twee woorden uit de vorige zin – zonder compromissen – daar draait het allemaal om. Degenen die al met een laptop werken moeten zonder problemen over kunnen stappen op een tablet, anders krijg je snel spijt.

Veranderen om te verbeteren
Wanneer je beschikt over een goede manier van werken, is de enige reden om het te veranderen als je het nog verder kunt verbeteren. Of dat betekent dat je liever aan de slag gaat met kleinere apparatuur of een accu die langer meegaat, ligt aan je eigen wensen en verwachtingen.

Iets veranderen puur vanwege het veranderen of omdat het op dat moment trendy is, is niet voldoende motivatie om de manier waarop je werkt aan te passen.

Hoewel het gaan werken met een tablet misschien beter is dan met je laptop, is voor de meesten het risico van overstappen het niet waard. We moeten allemaal onze baan op een zo goed mogelijke manier uitvoeren. Wanneer je gaat rommelen aan je methode kan dit grote gevolgen hebben.

Probeer het uit
Bijna iedereen die mij de tabletvraag stelt, geef ik hetzelfde antwoord: dat ligt eraan. Als je al een tablet hebt – het merk maakt niet uit – dan is het zeker de moeite waard om eens te proberen. Neem je tablet mee naar het werk en laat je laptop een paar dagen thuis om te kijken hoe het gaat. Of misschien nog beter, neem je laptop voor de zekerheid mee zodat je daar niet op misgrijpt mocht je tablet toch niet aan de eisen voldoen.

Wanneer alles naar verwachting verloopt is er niets aan de hand en kun je je tablet zonder problemen voor een langere periode gebruiken. Als dit niet het geval is moet je toch nog eens even goed nadenken en alles op een rijtje zetten.

Zelfs wanneer je in staat bent al je werk af te ronden, betekent dit nog niet meteen dat het verstandig is om te switchen. Zeker niet als je bepaalde dingen voortaan op een andere manier moet doen omdat je tablet functionaliteiten mist die je laptop wel heeft. Waarom het jezelf zo lastig maken op een tablet terwijl er op een laptop geen sprake zou zijn van een probleem?

Niet kopen
Ik raad je aan om nooit een tablet voor je werk te kopen als je er nog geen hebt. Dan loop je het grote risico dat je van alles gaat proberen om er een mouw aan te passen omdat je er geld aan uitgegeven hebt. Dan forceer je het en dat is nooit een goede benadering.

Je wordt er niet gelukkig van als je dingen via een omweg gaat doen puur en alleen zodat je dan een tablet kunt gebruiken. Dat heeft geen zin. Werk altijd op de manier die jou het beste bevalt. Dat is zowel fijn voor jou als voor je werkgever.

Resumerend: gebruik geen tablet als je dan geforceerd gaat werken om dingen voor elkaar te krijgen. Dat is het op de lange termijn niet waard. Gebruik je verstand en kies voor wat logisch is, niet wat "hot" is op het moment.

Ik besef dat ik gezegend ben dat ik wel een tablet voor mijn werk kan gebruiken. En ik snap de aantrekkingskracht voor anderen. Toch wil ik meegeven dat als ik dingen via een omweg moest doen op mijn tablet, ik weer heel snel voor mijn laptop zou kiezen. Het belangrijkste is dat je je werk op tijd afkrijgt, en niet de manier waarop je dat voor elkaar krijgt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business