Nieuws

Lenovo betaalt 2,3 miljard voor serverdivisie IBM

De IBM-afdeling die zich met x86-servers bezighoudt, komt in het bezit van het Chinese Lenovo. Zo'n 7.500 IBM-werknemers maken mee de overstap.

Een geweldig groot geheim was het al lang niet meer, de interesse van Lenovo om de serverdivisie van IBM over te nemen. De kogel is nu door de kerk: de Chinezen betalen 2,3 miljard dollar om de x86-serverdivisie van Big Blue over te kopen. Twee miljard dollar wordt cash betaald, de rest in Lenovo-aandelen.

Oude bekenden
Lenovo en IBM kennen elkaar al langer. In 2005 lijfde Lenovo nog de pc-divisie in van IBM. Lenovo komt nu ook in het bezit van IBM’s System X-, BladeCenter- en Flex System-bladeservers en switches, x86-gebaseerde geïntegreerde Flex-systemen, NeXtScale- en iDataPlex-servers en software, -blade-networking en -onderhouds-afdeling.

De overeenkomst heeft ook een impact op zo’n 7.500 personeelsleden van IBM. Volgens Lenovo zullen zij aan de slag kunnen blijven.

Focus op cloud en Watson
Door de verkoop, die nog moet goedgekeurd worden door de mededingsautoriteiten, kan IBM zich nu helemaal concentreren op zijn recent aangekondigde plan om 1,2 miljard dollar te gaan investeren in cloudcomputing en 1,2 miljard dollar in het op de markt brengen van cognitieve computertechnologieën (via zijn Watson Business Group).

“De verkoop laat IBM toe om te focussen op systeem- en software-innovaties die een heel nieuwe waarde zullen brengen naar strategische delen van onze business, zoals cognitieve computers, Big Data en cloud”, zegt Steve Mills, vicepresident van IBM Software and Systems.

Geld verdienen, geen probleem
Ondanks de lage groeicijfers die het onderste deel van de servermarkt tegenwoordig laat optekenen, is Lenovo-directeur Yang Yuanqing ervan overtuigd dat hij geld zal verdienen aan de transactie.

“Deze overname laat onze wil zien om te investeren in bedrijven die kunnen helpen om winstgevende groei te realiseren en die onze PC Plus-strategie aanvullen”, aldus de topman. “Met de juiste strategie, de juiste uitvoering, continue innovatie en een duidelijk engagement in de x86-industrie, zijn we ervan overtuigd dat we deze business met succes kunnen laten groeien op de lange termijn. Net zoals we dat ook al met onze wereldwijde pc-business hebben gedaan.”

Dalende afzet onder IBM
IBM is momenteel nog de tweede grootste serverfabrikant ter wereld gemeten naar omzet, maar de afdeling verloor wel wat van haar pluimen. In het derde kwartaal van 2013 daalde de afzet met ruim twintig procent vergeleken met dezelfde periode in 2012, zo blijkt uit een analyse van Gartner. De serverdivisie was toen goed voor een omzet van 2,8 miljard dollar. Een jaar eerder was dat nog 3,5 miljard.

Zeker in China heeft de serverafdeling het moeilijk, zegt IBM. Het bedrijf heeft daarover ook een rechtszaak aan de broek gekregen. Van de 5 miljard dollar die IBM in China omzet, komt 40 procent van hardwareverkopen.  

financieelIBMlenovonieuwsovernamesserverx86

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals