Nieuws

Meer dan 500.000 Belgische pc’s besmet door botnets

In 2013 ontving CERT.be 521.970 automatische meldingen over besmette computers in België. Deze pc's maakten allemaal deel uit van één of meer botnets.

Het Belgische federale cyber emergency team (CERT.be) ontving in het afgelopen jaar 521.970 automatische meldingen over besmette pc’s van Belgische eindgebruikers. Stuk voor stuk maakten deze computers deel uit van één of meer botnets.

Een botnet is een netwerk van besmette computers dat door cybercriminelen gebruikt wordt om virussen te verspreiden of cyberaanvallen uit te voeren op de systemen van bedrijven, organisaties of overheden. Vaak zijn de eigenaars van de computers in zo’n botnet zich hier niet eens van bewust.

[related_article id=”161920″]

Het aantal meldingen in 2013 ligt nog redelijk hoog als je weet dat je zelf heel wat stappen kan ondernemen om een besmetting te voorkomen. Dit zijn alvast de voornaamste:

  • Installeer altijd de laatste updates van je besturingsssysteem, antiviruspakket en andere software.
  • Let op met het openen van verdachte weblinks of e-mailbijlagen, ook wanneer ze afkomstig zijn van iemand die je kent.
  • Maak gebruik van sterke wachtwoorden en wijzig ze regelmatig. Gebruik zeker niet voor elke dienst hetzelfde wachtwoord en maak desnoods gebruik van een wachtwoordbeheerder.

Verder ontving CERT.be in 2013 ook 6.678 meldingen van bedrijven en (overheids)organisaties. Bij 4.070 meldingen ging het concreet over een cyberincident. Dat is een gemiddelde van 339 incidenten per maand, een verdubbeling ten opzichte van 2012. Toen werden 165 incidenten geregistreerd.

Die verdubbeling is deels te verklaren door een groter besef bij de gebruikers. “2013 was een keerpunt op vlak van cybersecurity in België,” zegt Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be in een persbericht. “Door een aantal grote incidenten zagen we de bewustwording in de samenleving groeien.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business