Nieuws

Britse regering wil af van Microsoft Office

De Britse overheid wil afstappen van Microsoft Office als haar vaste kantoorsoftware. Ze hoopt daarmee miljoenen ponden per jaar te besparen en samenwerkingonder ambtenaren te bevorderen.

Een fikse tegenslag voor Microsoft in Engeland. De Britse regering overweegt om niet langer standaard het gesloten kantoorpakket Microsoft Office te gebruiken en het te vervangen door open alternatieven als LibreOffice en Google Docs.

Daarmee zou ook een overstap worden gemaakt naar het bestandsformaat ODF, en naar openbrontechnologie in het algemeen.

[related_article id=”161452″]

Weg met oligopolie van IT-bedrijven
De Britse overheid vindt dat haar ambtenaren niet vast moeten zitten aan producten van grote fabrikanten. Zo citeert de krant The Guardian de Britse minister voor kabinetsaangelegenheden Francis Maude vandaag.

Maude wil af van het “oligopolie” van IT-leveranciers dat de markt volgens hem domineert. Maar hij denkt vooral de samenwerking onder ambtenaren te kunnen verbeteren door over te stappen op openbronsoftware. Ook de burger zou hierbij gebaat zijn.

“De software die we als regering gebruiken wordt nog steeds geleverd door een paar grote bedrijven”, zegt Maude. “Ik wil een grotere verscheidenheid aan software, zodat ambtenaren toegang krijgen tot de informatie die zij nodig hebben en hun werk kunnen doen zonder dat ze een bepaald merk software moeten kopen. Dit zal afdelingen op de eerste plaats helpen om makkelijker documenten te delen”, aldus Maude in het Britse dagblad.

Daarnaast vindt Maude dat gesloten software als Microsoft Office innovatie in de weg staat. De beste ideeën ontstaan volgens hem bij kleinere bedrijven, die geen kans kregen bij de overheid. “We hebben op deze manier niet alleen innovatie gemist, maar ook veel geld betaald voor techniek van gisteren.”

Klap voor Microsoft
Volgens The Guardian heeft de Britse regering de afgelopen vier jaar het lieve bedrag van 200 miljoen pond (ruim 240 miljoen euro) uitgegeven aan de Office-suite. Het zou een serieuze klap voor Microsoft zijn als de Britse overheid hiermee zou stoppen, geheel of gedeeltelijk.

Vooralsnog gaat het echter om een voorstel van de verantwoordelijke minister, en een overstap zou niet van vandaag op morgen kunnen plaatsvinden. De Britse overheid heeft burgers jarenlang juist gevraagd om met Microsoftproducten te werken. Bijvoorbeeld Excel, dat nog grootschalig wordt ingezet voor belastingteruggaves.

Cloudstore
Maar de uitlatingen van Maude lijken sterk op een koersverandering die hoe dan ook zal worden ingezet. De minister is ook al druk bezig met zijn project Cloudstore, een onlinemarktplaats waar gemeenten en andere overheden software kunnen aanschaffen.

Volgens hem leefde bij ambtenaren jarenlang het gevoel dat ze niet ontslagen zouden worden zolang ze maar een bekend product van een multinational zouden inhuren.

engelandfinancieelgoogle docslibreofficemicrosoftnieuwsodfofficeopen bronopen sourceoverheidsoftwareWindows

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals