Nieuws

Microsoft + Google = Process Explorer 16.0

Process Explorer, een gratis tool van Microsoft, ondersteunt VirusTotaal, een gratis dienst van Google. Check of programma's op je pc gebruikmaken van malware.

De nieuwste versie van Process Explorer, een van de beste tools in Microsofts Windows Sysinternals suite, biedt sinds kort ondersteuning aan de populaire VirusTotal-dienst van Google.

De tools van Sysinternal zijn geschreven voor Mark Russinovich en Bryce Cogswell voordat Microsoft het bedrijf van het duo vele jaren geleden overnam. Russinovich blijft in zijn vrije tijd de digitale gereedschappen bij Microsoft verder ontwikkelen, terwijl hij ook aan de Azure-clouddienst werkt.

[related_article id=”161452″]

VirusTotal
VirusTotal is gemaakt door Hispasec Systems, een Spaans beveiligingsadviesbureau. Door de jaren heen werd het ontzettend populair. Dit betekende dat de infrastructuur grootser opgezet moest worden. Daar zorgt Google voor door het bedrijf in 2012 over te nemen.

Wanneer een gebruiker in Process Explorer met de rechtermuisknop op een item klikt, verschijnt er een nieuwe mogelijkheid in het optiemenu: Check VirusTotal. De eerste keer dat je hier gebruik van maakt dien je akkoord te gaan met de voorwaarden.

VirusTotal checkt alle programmabestanden die bij een proces betrokken zijn. Het is ook mogelijk individuele DLL"s en andere bestanden te controleren.

Feedback
Op het moment dat je een controle uitvoert zie je niet direct de feedback. Daarvoor moet je wederom met de rechtermuisknop op het item klikken en vervolgens Eigenschappen (Properties) selecteren. Onderaan op de Image-tab zie je het resultaat, hoe vaak een bepaald bestaand voorkomt in de vijftig malware-engines.

De scans zijn een momentopname. Naarmate de vijftig malware-engines meer informatie toevoegen kunnen de resultaten anders uitpakken. Het is daarom aan te raden je bestanden op regelmatige basis te scannen via VirusTotal om eventuele wijzigingen op te pikken.

Het gaat zelfs zo ver dat makers van malware VirusTotal gebruiken om te kijken of hun kwaadaardige software al is opgepikt door de dienst. 

VirusTotal en de Windows Sysinternals-tools zijn goede beide voorbeelden van eersteklas gratis diensten die IT-ontwikkelaars tot hun beschikking hebben. Tevens is het mooi om te zien dat de mensen van Google en Microsoft samenwerken, ook al gebeurt dat onder de radar. Maar allebei de programma"s worden er beter van.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business