Nieuws

Hoe overleef je de overstap van iPhone naar Android?

Overstappen naar een ander mobiel platform is niet altijd makkelijk. Hier zijn vijf tips om de pijn wat te verzachten als je je iPhone inruilt voor een Androidtelefoon.

Hoewel er steeds meer geruchten opduiken dat Apple dit jaar een grotere iPhone op de markt zal brengen, houd ik me aan mijn belofte van vorig jaar. Ik wil een telefoon met een groter scherm, nu en niet later. En dus schakel ik over op Android.

Windows Phone-fans: sorry, maar ik houd absoluut niet van de hardware en nog minder van het OS.

[related_article id=”161563″]

Na heel wat vijven en zessen koos ik voor de Motorola Moto X. Dat was het makkelijke deel. De echte uitdaging ligt in de overschakeling naar Android, na vijf jaar met een iPhone rondgelopen te hebben.

Hoewel de twee elkaar nu ook weer niet zo gek veel ontlopen - uiteindelijk gebruiken ze alle twee apps en pictogrammen - zijn er toch enkele grondige verschillen.

De eerste dagen van de overschakeling waren ook niet zo simpel, tot ik een paar zaken veranderde. Hiermee voelt elke iPhonegebruiker zich een stuk meer thuis op Android:

1. Weg met de Gmail-app
Ik gebruik drie Gmail-accounts en de laatste versie van iOS Mail kon daar prima mee overweg. Maar de eigen Gmail-app van Google: af-schu-we-lijk. Weg ermee!

Als je niet anders kent, is het waarschijnlijk geen probleem, maar het gebrek aan een verzamelde inbox - zodat alle berichtjes in één brievenbus samenkomen - is voor mij een breekpunt. En wat zijn in vredesnaam al die gekleurde blokjes bij elk bericht? Zo goed als niemand van mijn contacten gebruikt een foto voor zijn account, dus ik zie alleen maar een verwarrende en ruimtevretende kaleidoscoop van kleuren.

Ik heb al verschillende mailclients geprobeerd, maar er is er maar een die echt in de buurt komt van wat ik gewend ben: K-9 Mail. Die heeft een verzamelde inbox en hopen opties en aanpassingsmogelijkheden om Gmail helemaal naar mijn hand te zetten. Na wat experimenteren, lijkt mijn K-9 Mail nu heel erg op iOS Mail. En dat is precies hoe ik het wil.

2. Zet je Home-scherm helemaal links
Je Android Home-scherm staat standaard in het midden van de vijf beschikbare schermen. Na vijf jaar iOS slaat dat, wat mij betreft, nergens op: Home begint helemaal links. Gelukkig is er geen enkele wet die zegt dat je alles moet doen zoals Android het wil.

Zodra mijn Moto X dus begon vol te lopen met apps, ging ik die organiseren zoals ik dat op iOS gewend was. De meest gebruikte apps staan helemaal links. De tweede meest gebruikte op de tweede pagina, en zo verder. Gelukkig gebruikt Android net als iOS ook mappen, zodat je niet al te veel schermen moet opgebruiken.

Er is wel één schoonheidsfoutje. Telkens als ik op de Home-knop druk in een app, word ik naar het middelste scherm gebracht. En niet naar het meest linkse. Maar daar kan ik mee leven.

3. Contacten en agenda"s overzetten zonder zorgen
Als je de overstap maakt van iOS naar Android, moet je ook afscheid nemen van iCloud. Dat is waar de meest iOS-gebruikers hun data opslaan of back-uppen. Gelukkig heeft Motorola onlangs een update gedaan van zijn Motorola Migrate Tool, zodat deze nu ook iOS ondersteunt.

Als je dus overschakelt naar een Moto X, Moto G, Droid Ultra, Droid Maxx of Droid Mini, kun je probleemloos je contacten en agenda"s naar Android overzetten, respectievelijk naar de Personen- en Agenda-app.

Het enige wat je moet doen is de app installeren op je Motorola-telefoon, toestemming geven om in te loggen op je iCloud-account en wachten tot alles overgezet is. Bij mij werkte dit probleemloos.

Als je geen Motorola-telefoon hebt, moet je even hier kijken: de gids van Jason Cipriani die alle opties uitlegt om data te migreren van het ene naar het andere platform, inclusief ook muziek en foto’s.

4. Pop-upmeldingen toevoegen voor sms’jes
Wat ik heel vervelend vind aan mijn Androidversie is de manier waarop je meldingen krijgt bij sms’jes. Of beter gezegd: de manier waarop je die niet krijgt.

Waar is het pop-upschermpje dat mijn nieuwe boodschap laat zien? Op de Moto X komt er alleen een klein pictogram dat tussen alle andere icoontjes makkelijk ondergesneeuwd raakt.

De app SMS Pop Up (zelden een zo goed gekozen naam gezien) geeft aan Android een iOS-achtig notificatiesysteem. Nieuwe boodschappen komen in een pop-upvenstertje waar je ze niet alleen snel kan lezen, maar ook beantwoorden.

De notificaties van de standaard sms-app zet je dan maar beter af. Dat kan via Menu – Instellingen en daar vink je de Notificaties af.

In de instellingen van SMS Pop Up kan je allerlei zaken aanpassen, inclusief het geluidje van een nieuw sms’je en het icoontje dat bovenaan verschijnt. Kortom: een fantastische app die ook nog eens gratis is. 

5. Ga voor een complete iPhone-makeover
Als je echt niet gewend raakt aan Android, kan je nog een paardenmiddel uit de kast halen: Espier Launcher 7, een app die er alles aan doet om je Android zo goed mogelijk op iOS 7 te laten lijken.

De eerste keer dat je de app draait, kan je ervoor kiezen om er nog enkele extraatjes aan te voegen voor een nog grondigere makeover. Met Espier Notificiations 7 bijvoorbeeld krijg je een iOS-achtige statusbalk. Met Screen Locker 7 krijgt zelfs je complete Lock Screen een Apple-sausje overgoten. Je kunt dus zelf kiezen hoe ver je in de transformatie wil gaan.

Mijn favoriet: de badges die worden toegevoegd aan, onder meer, de sms-app, zodat je weet hoeveel ongelezen berichtjes er nog op je wachten. Er is zelfs ook een ingebouwd zoekveld dat je naar beneden kan vegen, net zoals in iOS.

Als Espier je uiteindelijk toch niet bevalt, is het wel niet meteen duidelijk hoe je het ding weer kunt verwijderen. Dat doe je zo: ga naar Settings – Apps – Espier Launcher 7 en klik daar op Uninstall.

Ziezo, dat was het, iPhone-overstappers. Hopelijk overleef je hiermee de transitie van iOS naar Android. En hé, als het allemaal tegenvalt kan je later dit jaar natuurlijk altijd weer teruggaan naar de nieuwe iPhone 6.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business