Nieuws

Harde schijf legen: met software, hardware of hamer?

Of je een oude harde schijf nu wil weggooien of doorverkopen: iemand anders mag jouw informatie zeker niet te pakken krijgen. Er zijn drie manieren om dit goed en veilig aan te pakken.

Een verouderde harde schijf die je hebt vervangen door een sneller, nieuwer exemplaar. Een schijf die defect is of die net een keer te veel van je bureau smakte. Die ene harddrive die jij niet meer nodig hebt, maar die je best nog kan doorverkopen.

Of je schijf nu defect is of niet, of je hem nu wil weggooien of doorverkopen: je wil liever niet dat iemand anders jouw al-dan-niet gevoelige informatie te pakken kan krijgen. Laat je dit soort werkjes echter liggen, dan zit je na een tijdje met een hele stapel ongebruikte harde schijven.

In dit artikel zal ik je daarom drie verschillende, veilige manieren tonen om alle data onherroepelijk van een harde schijf te verwijderen. Met software, met hardware, en met de oervader der hardware: jawel, een hamer.

Software
De goedkoopste, maar helaas niet de snelste manier om die stapel harddrives weg te werken is om er met een software-eraser overheen te gaan. Gebruik een programma zoals het gratis te downloaden Darik"s Boot And Nuke.

Installeer het op een wipedisk op je pc, verbindt de harde schijven met je computer en run de software. Wees wel erg nauwkeurig – je wil zo"n eraser niet loslaten op de foute schijf!

Hardware
Een tweede methode die je kan toepassen is het gebruik van een hardwaretool om je schijven schoon te vegen. Je verbindt de harde schijf met het bakje, en met een druk op de knop wordt hij volledig gewiped. Qua gebruiksgemak, snelheid en risicobeperking (je hoeft hiervoor niet je eigen pc te gebruiken) is dit veruit de beste methode. De catch zit hem natuurlijk in de prijs: een apparaatje als de snelle en betrouwbare Wiebetech"s Drive eRazer Ultra kost je al snel 250 euro. Een dure zaak dus, maar als je echt een hoop drives hebt om te wissen, dan is het de investering zeker waard.

Die andere hardware
Het nadeel van de vorige twee methodes is dat ze niet werken op defecte schijven – terwijl die wel nog informatie kunnen bevatten -  en dat ze veel moeite, tijd of geld kunnen kosten voor schijven die je gewoon wil weggooien. De snelste manier om komaf te maken met overgebleven data is praktisch, en een goede manier om te ontstressen!

Wat heb je nodig?

* Een stevige hamer

* Een lange, dikke spijker per schijf

* Dikke werkhandschoenen, omdat alleen de handigsten onder ons een spijker door een metalen schijf kunnen slaan zonder één vinger te raken

* Een stuk hout – om te vermijden dat je de nagel in je vloer slaat

* Oogbescherming

Het enige wat je nu nog te doen staat, is een beetje brute kracht gebruiken. Als je de spijker op de juiste plaats door de schijf volledig door de harddrive slaat, verniel je in één klap zowel de disk waarop de informatie staat als de magneetkoppen. De rode X op onderstaande foto duidt de beste plaats aan; als je ook door de twee groene sterretjes een nagel heenslaat, dan kan zelfs de meest paranoïde schijfeigenaar gerust zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business