Nieuws

Eerste tablets met 64-bit Windows 8.1 in zicht

Wellicht is het je niet opgevallen, maar de meeste Windows 8.1-tablets draaien op 32-bit, zelfs als ze een 64-bitprocessor hebben. Daar komt binnenkort verandering in.

Van ten minste één grote pc-fabrikant wordt verwacht dat hij een Intel Bay Trail-tablet die draait op 64-bit Windows 8.1, toont op de Mobile World Congress. Dat laat een bron weten die bekend is met de aanstaande plannen voor dergelijke tablets.

Hewlett-Packard, Dell, Lenovo en Samsung zijn enkele van de meest prominente pc-makers die Windows 8.1-tablets aanbieden die werken met Intels Bay Trail chip. Tot op heden draaien echter alle Windows-tablets gebaseerd op Intels nieuwste quad-core Atom-processor in de 32-bit modus.

[related_article id=”161452″]

Geheugen
Een van de motivaties voor een 64-bit versie is dat er dan meer geheugen in de tablet past, in ieder geval meer dan de 4GB-limiet die typisch is voor 32-bit applicaties. Maar er zijn meer redenen.

“De vraag naar 64-bit, zelfs voor tablets die misschien niet eens 4GB aan geheugen hebben, is zeer sterk omdat IT-organisaties alles willen standaardiseren”, denkt Nathan Brookwood, analist bij Insight 64. “Dat kan niet met de huidige Bay Trail-tablets.”

Brookwood verwacht dat de volgende golf Bay Trail-tablets meer gericht is op de zakelijke klant. “Het was ook de bedoeling van Intel om de eerste generatie Bay Trail-tablets (32 bit) meer te richten op de consument”, stelt hij.

Dell Venue
Dell komt met vernieuwde Venue-tablets voor 64-bit. “Wij bieden ondersteuning aan voor een 64-bit besturingssysteem op onze Venue 8 Pro en Venue 11 Pro later dit jaar”, laat een woordvoerder van Dell weten.

Hoewel twee modellen van Dells Venue 11 Pro 64-bit Windows ondersteunen, is dit alleen mogelijk wanneer je een Haswell-processor – voornamelijk gebruikt in laptops – in de behuizing weet te proppen die dikker en zwaarder is dan een Venue 11 Pro-model met een Bay Trail chip.

Dit is vergelijkbaar met wat Microsoft heeft gedaan met de Surface Pro 2.

De schaarse tablets gebaseerd op Haswell zijn veel, soms wel honderden euro"s, duurder dan de talrijke Bay Trail-tablets. Ter vergelijking: Dells Venue 11 Pro op basis van Bay Trail kost 500 dollar, voor de Haswell-variant betaal je 800 dollar.

Atom
Microsoft verwacht dat 64-bit tablets ook kunnen werken op de Bay Trail chip. “In de komende maanden komen er 64-bit Windows 8.1-apparaten die draaien op Atom”, laat het bedrijf weten.

Waarom wachten we dan al zo lang op 64-bit Windows als het toch werkt op Atom? Dat is niet helemaal duidelijk. Volgens Brookwood heeft dat te maken dat de standby-drivers pas eind vorig jaar geprioriteerd werden binnen Microsoft en Intel. “Dat was het belangrijkste knelpunt”, zegt hij. “Een tablet zonder standby heeft zeer nadelige gevolgen voor de accu.”

De race naar 64-bit in mobiele apparaten is versneld na de aankondiging van de 64-bit A7-processor van Apple in de iPhone 5S, iPad Air en iPad Mini Retina.

De prangende vraag is nu: wie brengt als eerste een 64-bit Android-platform op de markt?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business