Nieuws

Nokia X ruilt Windows Phone voor Android

Nokia heeft op het Mobile World Congress in Barcelona de Nokia X-lijn met ondersteuning voor Android-apps voorgesteld.

Het gonsde al maanden van de geruchten dat Nokia met een Androidtelefoon zou komen aanzetten en de afgelopen weken werden die geruchten steeds meer concreet. Maandag was het dan eindelijk zo ver en werd de Nokia X-lijn officieel voorgesteld op het Mobile World Congress in Barcelona. We kregen niet één, maar drie nieuwe toestellen te zien: de Nokia X, X+ en XL.

De Nokia X-lijn is gebouwd op het Android Open Source Project van Google, maar keert de diensten en API’s van Google volledig de rug toe. Die werden vervangen door alternatieven van Nokia en Microsoft. Zo is er de eigen Nokia Store voor apps en krijg je toegang tot het navigatiepakket Here. Voor cloudopslag krijg je standaard 10 GB gratis opslag bij OneDrive. Office ontbreekt nog, maar vermoedelijk komt hier in de toekomst verandering in, al bleef het antwoord van Nokia CEO Stephen Elop op die vraag eerder vaag.

[related_article id=”161563″]

De Androidelefoons worden gepositioneerd tussen de Asha’s en Lumia’s, en moeten een poort vormen naar Nokia’s Windows Phones. Hoewel de Lumia"s naar een steeds lager prijspunt verschuiven, zegt Nokia dat het de X-lijn altijd nog goedkoper zal aanbieden. Voor de interface heeft Nokia dan ook duidelijk inspiratie geput uit zijn twee andere smartphonelijnen. Dat zien we onder meer terug in de toevoeging van Glance Screen, Live Tiles en Fastlane.

Android-apps kunnen zoals gezegd via de Nokia Store worden geïnstalleerd, of via een appwinkel van een externe partij zoals het Russische Yandex. Is een app in de Nokia Store niet te vinden, dan wordt er doorgelinkt naar deze externe partners. Daarnaast kunnen apk’s ook gesideload worden.

De telefoons

De Nokia X is de goedkoopste van de drie en kost 89 euro. Het toestel heeft een 4 inchscherm en draait op een 1 GHz Snapdragon dualcore-processor. Verder is er 512 MB RAM, 4 GB opslagruimte (uitbreidbaar) en een 3 megapixelcamea voorzien.

De Nokia X+ krijgt een adviesprijs van 99 euro en beschikt eveneens over een 4 inchscherm en 1 GHz Snapdragon dualcore-processor. De X+ beschikt over 768 MB RAM en 4 GB opslagruimte (uitbreidbaar). Ook de X+ is van een 3 megapixelcamera voorzien.

De Nokia XL ten slotte is de grootste van de drie en zal verkocht worden voor 109 euro. De smartphone beschikt over een 5 inchscherm en draait net als zijn twee broers op een 1GHz Snapdragon dualcore-processor. RAM-geheugen bedraagt 768 MB en er wordt eveneens 4G opslagruimte (uitbreidbaar) voorzien. Verder vinden we ook nog een 5 megapixelcamera achteraan en een 2 megapixelcamera vooraan.

Omdat de Nokia X-lijn in de eerste plaats gericht is op opkomende markten, zijn ze alle drie van een dual sim-mogelijkheid voorzien. De toestellen zullen ook eerst op deze markten verschijnen, alvorens in de rest van de wereld te worden uitgerold. Zoals we dat gewoon zijn van Nokia, verschijnen de telefoons in een hele reeks kleuren waaronder geel, wit, rood, groen, blauw, zwart en oranje.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business