Nieuws

WhatsApp gaat ook telefoneren

De berichtendienst WhatsApp zal binnenkort ook internettelefoneren aanbieden aan zijn 465 miljoen gebruikers, om de beoogde miljard WhatsAppers te behalen.

De mobieleberichtendienst Whatsapp wil in het tweede kwartaal van dit jaar uitbreiden naar stemoproepen, kondigt medeoprichter Jan Koum vandaag aan.

“We willen zeker zijn dat gebruikers altijd de mogelijkheid hebben om op een heel betaalbare manier in contact te blijven met hun familie en vrienden”, zei Koum in een speech op het Mobile World Congress. “We zullen stemoproepen in WhatsApp introduceren in het tweede kwartaal van dit jaar.”

[related_article id=”161563″]

WhatsApp is sinds zijn ontstaan razendsnel in populariteit gestegen dankzij zijn eenvoudige tekstberichtenservice. Deze is gebaseerd op de telefoonnummers van gebruikers, maar toch in staat om de gebruikelijke sms-tarieven van telecomproviders te omzeilen. Daarmee heeft het momenteel een basis van 465 miljoen gebruikers per maand – wat ongetwijfeld aan de basis lag van Facebooks beslissing om 19 miljard dollar te betalen om Whatsapp over te nemen.

De voiceservice van WhatsApp zal eerst verschijnen in de Android- en iOS-apps, zegt Koum, en zal later uitgebreid worden naar Windows Phone en een aantal BlackBerry-telefoons. 

Deze zet zal WhatsApp nog meer tot een doorn in het oog van gsm-providers maken. Stemoproepen en sms waren vroeger een grote bron van inkomsten, maar het gebruik ervan daalt nu steeds meer, omdat mobiele activiteit almaar vaker plaatsvindt via dataservices zoals video en sociale netwerken.

"Beste stemproduct"
WhatsApp had trouwens al geïntegreerde voice messaging, waarmee je een opgenomen bericht naar je contacten kon sturen. De stemoproepen die Koum nu aankondigt liggen echter meer in de lijn van telefoneren dan van een voicemail. Hij is erg overtuigd over de vooruitzichten ervan.

“We denken dat we het beste stemproduct hebben dat er is,” zegt hij. “We gebruiken de minste bandbreedte en optimaliseren alles tot in de puntjes, zonder aan kwaliteit in te boeten.” Koum laat ook nog optekenen dat het bedrijf de snelheid en efficiëntie van tekstberichten naar stemoproepen wil brengen.

WhatsApp wil niets van je weten
Facebook biedt al stemoproepen aan, maar Koum zegt dat WhatsApp zal functioneren als een onafhankelijke entiteit, net als die andere dure aankoop van Facebook: Instagram.

“WhatsApp moet echt onafhankelijk zijn om een succes te blijven,” zei Koum. “Er zijn geen veranderingen voorzien. We kunnen ons product alleen maar tot bij een publiek van een miljard of twee miljard gebruikers krijgen als we de weg blijven bewandelen waar we op begonnen zijn.”

Facebookbaas Mark Zuckerberg probeert zijn gebruikers te overtuigen om almaar meer over zichzelf te delen, maar WhatsApp zal een volledig apart pad kiezen, zegt Koum.

“Als bedrijf willen wij zo min mogelijk weten over onze gebruiker. We willen niet weten wat je naam is of waar je woont”, beweert hij. “Er zijn geen plannen om daar iets aan te veranderen.”

WhatsApp is het eerste jaar gratis, en kost daarna 1 dollar per jaar.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business