Nieuws

Europa en Brazilië bouwen onderzeese kabel om Amerikaanse pottenkijkers te weren

De EU en Brazilië werken samen aan een nieuwe onderwaterkabel, waarschijnlijk om verdere communicatie-interceptie door de NSA te vermijden.

Brazilië en de EU hebben opnieuw bevestigd dat ze van plan zijn een nieuwe onderzeese kabel aan te leggen in een poging om spionage door de Amerikaanse autoriteiten te vermijden.

Maandag werd op de zevende EU-Brazilië-top in Brussel door de president van de Europese Raad, Herman van Rompuy, en de presidente van Brazilië, Dilma Rousseff, onderhandeld over de kabel, die van Portugal naar Brazilië zal lopen.

De kabel zal geïnstalleerd worden door de Braziliaanse telecomprovider Telebras, een staatsbedrijf, en Spanjes IslaLink Submarine Cables. Hij zal de Portugese hoofdstad Lissabon verbinden met het Braziliaanse Fortaleza, voor een totaalkost van zo’n 185 miljoen dollar, en zou vanaf volgend jaar operationeel moeten zijn.

De EU hoopt dat de kabel de kosten van interconnectiviteit zal verlagen, de breedband-inname zal verbeteren, en investeringen in R&D zal aanmoedigen, zei Van Rompuy, en daarenboven ook “de bescherming van communicatie zal uitbreiden”.

“Wij hebben een gemeenschappelijke interesse in het beschermen van een vrij en open internet, dat een enorme economische en sociale vooruitgang heeft mogelijk gemaakt. Tegelijkertijd willen we ook blijven werken aan datebescherming en globale privacy-standaarden. Een nieuwe glasvezel-onderwaterkabel – die Latijns-Amerika rechtstreeks verbindt met Europa – zou een belangrijke bijdrage vormen op deze punten,” zei hij.

Rousseff liet gisteren op een persconferentie weten dat het project ontworpen werd om de “neutraliteit van het internet te garanderen”, volgens Reuters. “We moeten de privacy, de mensenrechten en de soevereiniteit van staten respecteren. We willen niet dat bedrijven bespioneerd worden,” zei ze.

Rousseffs opmerkingen lijken een rechtstreeks antwoord op de recente berichten dat de NSA onderzeese kabels vanuit Europa afluisterden, en dat ook Rousseff zelf een doelwit was voor de Amerikaanse inlichtingendienst. 

Het plan voor deze kabel was een onderdeel van een pakket maatregelen die de EU en Brazilië samen zullen ondernemen, waaronder een nauwere samenwerking voor cloud-strategieën. Er werd op de top ook de EU-Brazil Dialogue on International Cyber Policy opgesteld, die “een aantal specifieke prioriteiten afbakent, waaronder het recht op vrije meningsuiting en privacy”.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business