Nieuws

Bedien je smartphone met handgebaren

Het nieuwe bewegingsherkenningstoestel AllSee laat je tv-signalen in de lucht manipuleren met handbewegingen, om zo je apparaten te bedienen.

Je kan er overal voorbeelden van zien: van de Xbox Kinect tot de nieuwe Samsung Galaxy S5, steeds meer toestellen evolueren in de richting van bewegingsbediening. Nu belooft een nieuwe technologie ons Magneto-krachten voor onze slimme toestellen.

Tot nu toe is het altijd nodig geweest om in het blikveld te blijven staan van het toestel dat je met je handen in de lucht wilde kunnen bedienen. Zelfs de splinternieuwe technologie van Elliptic Labs die voor het eerst getoond werd op CES 2014, die ultrasone golven gebruikt om gebaren om te zetten in acties, werkt alleen maar als de gebruiker dicht bij het toestel staat.

[related_article id=”160734″]

AllSee
Het nieuwste gebaarherkenningsprototype, genaamd AllSee, dat ontwikkeld werd door wetenschappers aan de universiteit van Washington, zorgt ervoor dat toestellen gebaren kunnen herkennen zelfs als ze die niet kunnen "zien". Zoals wanneer je telefoon in je broekzak zit.

Om dit voor elkaar te krijgen voelt het gadget, dat je aan bestaande elektronische toestellen kan verbinden, veranderingen in de tv-signalen die zich altijd in de lucht rondom ons bevinden. Het gebruikt diezelfde signalen als krachtbron, waardoor de AllSee klein is en relatief goedkoop om te produceren.

Goedkoop en geen batterij
“Dit is het eerste gebaarherkenningssysteem dat geïmplementeerd kan worden voor minder dan een dollar en dat geen batterij nodig heeft”, zegt Shyam Gollakota, een assistent-professor in computer- en ingenieurswetenschappen aan de genoemde universiteit. “Je kan tv-signalen zowel als krachtbron als bron voor gebaarherkenning gebruiken.”

Hoewel de onderzoekers het toestel getest hebben op smartphones, zijn ze ervan overtuigd dat het ook gebruikt kan worden met andere elektronische toestellen als die ‘slim’ worden en deel gaan uitmaken van het internet der dingen. Dat betekent dat je binnenkort wel eens je thermostaat, muziek, verlichting, of – wie weet – je robothuisdier zou kunnen bedienen met een simpel handgebaar vanuit je luie zetel.

In hun tests ondervonden de onderzoekers dat de technologie acht verschillende gebaren kon herkennen en er minder dan tachtig microseconden – duizend keer sneller dan met je ogen knipperen – over deed om gebaren te vertalen naar commando’s op je telefoon.

Toch aan je hoofd krabben
Als je vreest dat je per ongeluk van zender zou gaan wisselen midden in die aflevering van House of Cards, gewoon omdat je even aan je hoofd moest krabben, ook daar hebben de ontwikkelaars van de AllSee aan gedacht. De technologie kan aangepast worden zodat er een ontwaakgebaar ingesteld kan worden. Zodat die vriend die altijd met zijn handen praat het hele systeem niet in de war kan gooien.

Het systeem zal zijn publieke debuut maken op het Symposium on Networked Systems Design and Implementation in Seattle, dat loopt van 2 tot 4 april.

Wil je de AllSee in actie zien? Zwaai dan gewoon even naar het filmpje hieronder. Of, in afwachting van de toekomst, kan je er natuurlijk ook gewoon op klikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business