Nieuws

Nokia X geen lang leven beschoren

Nokia deed veel stof opwaaien door een lijn smartphones aan te kondigen die draaien op een aangepaste versie van Android. Door Microsofts aankoop van de Finse toestelafdeling zijn deze smartphones echter geen lang leven beschoren.

Nokia heeft op het Mobile World Congress een lijn smartphones onthuld die op Android draaien. De Nokia X-telefoons worden onderdeel van Microsoft na de overname va nde toestellenafdeling. Dat betekent dat deze nieuwe apparaten waarschijnlijk geen lang leven beschoren zijn.

De betaalbare telefoons zijn bedoeld voor opkomende markten. De hardware is typisch Nokia en degelijk gebouwd voor het prijskaartje dat aan de toestellen hangt. Het Finse bedrijf heeft een goede reputatie op dat vlak en het is dan ook logisch om de markt met deze smartphones uit te breiden.

[related_article id=”161452″]

Android en Microsoft
Deze toestellen draaien niet op standaard Android aangevuld met Googles diensten. Nokia is slim geweest en kiest voor een openbronvariant van Android zonder Google, waardoor er ruimte is om de diensten van Microsoft te integreren. Dat is een verstandige manier om de Androidmarkt te benaderen.

De dingen worden echter vaag wanneer het op Microsoft aankomt. Het is belangrijk om te weten dat Microsofts aankoop van Nokia"s toestellenafdeling nog niet heeft plaatsgevonden. Dit houdt in dat de twee bedrijven nog volledig onafhankelijk van elkaar zijn, en dat Nokia dus alle ruimte heeft met Android te experimenteren.

Het probleem komst pas op het moment dat de overname definitief is. Microsoft is dan in het bezit van een lijn, hoe klein dan ook, smartphones die niet op Windows Phone OS draait. Dat levert een rare situatie op. Vergelijk het met wanneer Microsoft een Surface-model verkoopt met Linux in plaats van Windows 8.

Niet lucratief
ZDNets Mary Jo Foley zet op een duidelijke manier uiteen waarom Microsoft de Nokia Android-lijn misschien toch behoudt. Ze ziet het als een kans voor het softwarebedrijf om ontwikkelaars aan te trekken die apps willen produceren. Dat klinkt logisch, ware het niet dat de Androidversie van Nokia geen potentieel lucratieve markt vormt.

Nokia stelt daar tegenover dat het op zoek gaat naar apps die draaien op de gebruikte Androidversie of makkelijk overgezet kunnen worden. Dat is een positieve zaak, maar de tijd die het kost om een app om te zetten is waarschijnlijk niet eens de belangrijkste kopzorg van de ontwikkelaars.

Een app op verschillende Androidplatformen betekent dat de ondersteuning meer moeite en vooral ook geld kost. Zeker op de lange termijn kun je je afvragen of dat de moeite waard is.

Nokia Store
De apps worden aangeboden in de Nokia Store, omdat Google Play niet ondersteund wordt. Er is mij verteld dat deze digitale winkel onderdeel is van de aankoop door Microsoft. Dat schept problemen, want het is niet logisch om Android-apps aan te bieden in de Microsoft Store waar je Windows- en Windows Phone-apps kunt krijgen. Daar raken klanten alleen maar van in de war, daarom zie ik dat niet gebeuren.

Een ander argument waarom Microsoft wel vasthoudt aan de Nokia X-toestellen is dat de softwaregigant meer en meer transformeert naar bedrijf voor apparaten en diensten. Het besturingssysteem staat niet meer centraal. Daarom kan het geen kwaad voor Microsoft om verder te kijken dan de neus lang is.

Extra platform
Hoewel ik me kan vinden in alle argumenten, zie ik Microsoft toch geen Androidproducten in eigen huis houden. Het ondersteunen van een extra platform naast dat van je eigen, kost heel veel inspanning. En hoewel het bedrijf zeker over die capaciteit beschikt, zie ik ze het niet doen. Het voelt niet goed en ik denk dat er best veel Microsofties zijn die er net zo over denken.

Het is nog niet duidelijk wat Microsoft gaat doen met deze Androidtelefoons van Nokia, maar hoe meer ik erover denk hoe kleiner ik de kans acht dat het bedrijf ermee aan de slag gaat. Hoe ik ook kijk, de nadelen wegen altijd zwaarder dan de voordelen. Daarom verwacht ik dat het einde van de Nokia X-lijn in zicht is en volledig verdwijnt op het moment dat Microsoft de toestelafdeling overneemt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business