Nieuws

Intel koopt smartwatch-bouwer Basis Science

Intel heeft blijkbaar Basis Science overgenomen, een fabrikant van slimme horloges. De horloges worden onderdeel van het groeiende aanbod van wearables van Intel.

Intel heeft blijkbaar Basis Science overgenomen, een fabrikant van slimme horloges. De horloges worden onderdeel van het groeiende aanbod van wearables van Intel.

Hoeveel Intel precies voor Basis betaalt is niet helemaal zeker. De bronnen van de website TechCrunch houden het op 100 tot 150 miljoen dollar. Basis heeft ongeveer 7 procent van de markt van fitnesstrackers in handen. Norwest Venture Partners, Mayfield Fund en Intel Capital investeerden eerder al 30 miljoen dollar in het bedrijf.

Verbrande calorieën
Voor de consumentenmarkt heeft Basis welgeteld één product: de Basis Health Tracker Watch. Het horloge houdt het welzijn van zijn gebruiker in de gaten en komt met een persoonlijk web-dashboard om mensen aan te moedigen gezonder te leven. Zo wordt het aantal stappen dat iemand zette per dag bijgehouden, als ook het aantal verbrande calorieën, de kwaliteit van de slaap en de polsslag. Op basis van die data maakt het horloge ook automatisch nieuwe doeleinden.

Hefboom voor eigen product
Intel laat de laatste tijd een groeiende interesse zien in de markt voor draagbare apparaten. Op conventies en beurzen kwam het bedrijf al met draagbare baby monitors, de Jarvis headset en de Edison, een complete pc op een SD-kaartje.

Als de overname van Basis bevestigd wordt, lijkt ook de weg naar slimme horloges ingeslagen. Intel krijgt dan een bedrijf in handen dat al een redelijk marktaandeel heeft en met technologie die meteen op de markt kan komen. Uiteraard kan het voor Intel ook een hefboom zijn om met een eigen product op de markt te komen.

In een Ask Me Anything-sessie op Reddit vorige maand, gaf Intel-topman Brian Krzanich toe dat hij twee wearable devices gebruikt. Een ervan is een "intern ontwikkeld product", wat er nogmaals op duidt dat Intel behoorlijk geïnteresseerd lijkt te zijn in deze business.

Al veel concurrentie
Intel staat hierin ook lang niet alleen: ook de concurrentie heeft zijn oog op slimme apparaten laten vallen. Qualcomm en STMicroelectronics leveren hiervoor volop sensoren en LG en Samsung hebben hun eerste producten al op de markt gebracht. Google zou volgens de geruchtenmolen een slim horloge willen uitbrengen in zijn Nexus-lijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business