Nieuws

Oscaruitreiking leidt tot fors meer illegale downloads

Nadat 12 Years a Slave zondag de Oscar voor Beste film kreeg, is het aantal illegale downloads ervan verdriedubbeld.

Een van de neveneffecten van het winnen van een Oscar blijkt een fikse toename te zijn in het aantal illegale downloads.

Volgens Torrentfreak verdriedubbelde het aantal mensen dat 12 Years a Slave maandag illegaal deelde via BitTorrent. De Beste film van 2013 werd toen zo’n honderdduizend keer meer gedownload dan normaal, zegt TorrentFreak.

[related_article id=”160734″]

Goed voor de kassa
Het is trouwens niet alleen 12 Years a Slave dat getroffen werd door het fenomeen. Het aantal downloads van Gravity verdubbelde. Deze film won zondag zeven Oscars.

Waarschijnlijk zullen ook de legale manieren om de films te bekijken een boost krijgen door de Oscars. Het is typisch dat films die veel beeldjes winnen het goed doen aan de bioscoopkassa. Nadat bijvoorbeeld The Hobbit: An Unexpected Journey vorig jaar drie nominaties in de wacht sleepte, verdubbelden zowel de digitale verkopen als de illegale downloads.

Naar de rechtbank
Studio’s zien downloads waar ze niets aan verdienen uiteraard niet graag gebeuren. Voltage Pictures, de makers van Oscarwinnaar The Hurt Locker (uit 2010), diende een rechtszaak in tegen meer dan 25.000 mensen die de film illegaal zouden gedownload hebben. Na twee jaar eindigde die zaak met een onbekend aantal schikkingen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business