Nieuws

IT-beveiligers amper bezorgd om spionage NSA

Beveiligingsprofessionals maken zich helemaal geen zorgen over spionage door overheidsdiensten. Er bestaan veel grotere gevaren.

De recente RSA-conferentie is door heel wat IT-professionals geboycot. Dat kwam vooral door de bewering dat beveiligingsbedrijf RSA tien miljoen dollar ontvangen had om in zijn software een algoritme op te nemen waarin de geheime dienst NSA een achterdeur zou hebben. Toch maken beveiligingsprofessionals zich amper zorgen om de NSA, zo blijkt.

Webbeveiligingsbedrijf AppRiver wilde meer weten over de reacties van professionals uit de sector over het voorval. Daarom voerde het een enquête uit onder deelnemers aan de RSA Conference. De antwoorden van 110 personen (uit ongeveer 25.000 aanwezigen) zijn niet zo talrijk, maar nuanceren wel het beeld dat in de media is ontstaan.

Slechts 5,3 procent van de respondenten beschouwt hackpogingen door overheden als de belangrijkste veiligheidsbedreiging. Spionage door overheden, zoals die verricht wordt door de NSA, staat helemaal onder aan het lijstje in de resultaten van de enquête, samen met kwaadaardige insiders — zoals Edward Snowden.

[related_article id=”158578″]

Gevaar van eigen mensen is groter
Een derde van de respondenten ziet insiders zonder kwaadaardige bedoelingen als een veel belangrijkere bedreiging. Het gaat dan bijvoorbeeld om gegevens lekken of het netwerk in gevaar brengen door beveiligingscontroles te omzeilen, het beveiligingsbeleid te negeren of gewone menselijke fouten.

De belangrijkste bezorgdheid blijft echter de externe hacker: meer dan 56 procent vindt dat de nummer één.

Zwakke schakel
Welke bedreiging ook nummer één is, bijna drie vierde van de ondervraagde deelnemers van RSA Conference gelooft dat mensen het vaakst de zwakke schakel vormen in de beveiligingsketen.

Kortom, in de dagelijkse praktijk blijken beveiligingsprofessionals zich helemaal geen zorgen te maken over de activiteiten van de NSA of andere schimmige overheidsdiensten.

In samenwerking met Smartbiz.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business