Nieuws

Rusland blokkeert anti-Poetin-websites

Russische internetproviders mogen, op bevel van de regering, enkele websites van de oppositie niet meer doorgeven. Sommige hebben kritiek geuit op de inval in de Krim.

De Russische regering heeft enkele notoire anti-Poetin-websites uit de lucht gehaald. De Russische internetproviders kregen het bevel om de toegang de blokkeren voor hun klanten.

De getroffen sites zijn die onder meer de blog van oppositieleider Alexei Navalny en die van de befaamde schaakgrootmeester Garry Kasparov (kasparov.ru). Ook de nieuwsportalen Grani en Ej.ru staan op zwart. Volgens mediaregulator Romkomnadzor kwam de opdracht voor de blokkade van Russische openbare aanklager (Google Translate-vertaling).

Schadelijk voor kinderen
“De sites zetten aan tot illegale activiteiten en deelname aan openbare evenementen die in strijd zijn met de openbare orde”, zo klinkt het. De site van Navalny zou geblokkeerd zijn omdat de man de voorwaarden van zijn huisarrest zou geschonden hebben. De basis voor de censuuracties is een wet uit 2012, waarmee de regering websites kan blokkeren die volgens haar illegaal zijn of schadelijk voor kinderen.

Rusland dringt al langer aan op meer controle op het internet. Het land heeft al verschillende amendementen voorgesteld op een VN-overeenkomst over telecommunicatie die ongelimiteerde toegang tot communicatiediensten voorziet.

Nog toegankelijk via TOR
De Electronic Freedom Foundation (EFF) heeft zware kritiek op de Russische censuur. Volgens de drukkingsgroep wordt de vrijheid van meningsuiting geschonden die gewaarborgd wordt door de Universele Verklaring over de Rechten van de Mens.

De EFF wijst er specifiek op dat Russische burgers de getroffen sites nog altijd kunnen bezoeken via een TOR-browser.

(Foto: Chantal de Bruijne)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business