Nieuws

Welke digitale audioverbinding: HDMI of optisch?

Bij het aansluiten van een audiosysteem of een soundbar zal je meestal moeten kiezen tussen HDMI en een optische digitale audioverbinding. Ontdek hier welke van de twee de betere keuze is, en waarom.

Wanneer de tijd gekomen is om je blinkende nieuwe soundbar of AV-ontvanger aan te sluiten moet je kiezen: HDMI of optische digitale audio.

Het eenvoudigste advies is om HDMI te kiezen wanneer mogelijk. Is dat geen optie, dan is dat bijlange niet het einde van de wereld. Hieronder lees je de plus- en minpunten van beide kabels.

[related_article id=”160734″]

De essentie
Zowel HDMI als optisch kan digitale audio van het ene toestel naar het andere overbrengen. Beide zijn bovendien beter dan een analoge oplossing, de rode en witte kabels. Beide kunnen audio met meerdere kanalen zoals Dolby digital aan, en ze zijn alle twee redelijk goedkoop.

Het grootste verschil is dat HDMI overweg kan met audio van een hogere resolutie. Zoals de formaten die je terugvindt op blu-ray: Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio.

In termen van eenvoudigheid verstuurt HDMI ook videosignalen. Als je slechts één kabel tussen beide toestellen wil, dan is HDMI de enige keuze.

Maar…
Afhankelijk van je materiaal is HDMI misschien gewoon geen optie. Misschien is je ontvanger verouderd of misschien wil je alles aansluiten op je tv behalve de audio, omdat die naar een soundbar moet (en is de enige optie daarvoor optisch).

In zulke gevallen is optisch ook goed. Zit er niet mee in dat een HDMI-verbinding niet lukt. Voor de meeste opstellingen zal het geluid net hetzelfde klinken als met HDMI.

Als je een soundbar hebt die overweg kan met een surroundgeluidssignaal, zoals de Sonos Playbar of de Vizio S4215w-B4, en je verbindt hem met een van de vele tv’s die zo’n signaal niet kan versturen via een optische output, heb je wel een klein probleem. Geen van die twee soundbars heeft een HDMI-input, dus de beste oplossing is om de geluidsbron direct met de soundbar te verbinden zonder via de tv te gaan.

Of je kan natuurlijk een nieuw tv-toestel kopen.

Een beetje beter
Zoals net vermeld bestaat er geen manier om van Dolby TrueHD of DTS HD Master Audio te genieten met een optische verbinding, ongeacht het materiaal dat je bezit. Dat is echter geen groot probleem.

Hoewel er een verschil bestaat tussen Dolby Digital en hoge resolutie losslessformaten, is dat verschil niet zo uitgesproken als je zou denken. Op een goed systeem, met degelijke kwaliteitsluidsprekers  merk je misschien dat hoge resolutie audio iets opener en gelijker klinkt.

Met een mindere opstelling is de kans klein dat je een verschil zal horen. De geluidsgetrouwheid van de meeste soundbars volstaat bijvoorbeeld niet om iets te kunnen doen met de extra resolutie. De meesten negeren de HD-formaten gewoon.

Conclusie
Gebruik HDMI wanneer dat mogelijk is. De kabels zijn goedkoop en het gebruik van slechts één kabel vergemakkelijkt het aansluiten. Als HDMI geen optie is, dan volstaat optisch. Als je toestel geen HDMI bezit kan het toch geen voordeel halen uit de hoge resolutie audioformaten die met blu-ray meekomen.

Aan de andere kant is Dolby Digital al verrassend goed, en tenzij je erg kwaliteitsvol materiaal hebt zal je sowieso weinig tot geen verschil horen met Dolby TrueHD en DTS HD MA.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business