Nieuws

3D-printer bouwt huis in Amsterdam

Een Nederlands architectenbureau is begonnen met het 3D-printen van een compleet gebouw in Amsterdam. De printer luistert naar de toepasselijke naam KamerMaker.

Tot nog toe werd 3D-printen vooral gebruikt voor kleine voorwerpen, van iPhone-hoesjes tot vliegtuigonderdelen, kaakprotheses en schoenen. Een Nederlandse firma heeft nu echter een project van een heel andere schaalgrootte op stapel staan.

In Amsterdam is het bedrijf bezig met het 3D-printen van een gebouw van meer dan zes meter hoog. 

Van schaalmodel tot huis
Het 3D Print Canal House gebruikt een uit de kluiten gewassen versie van de populaire 3D-printer van Ultimaker, die ook veel thuisgebruikers inzetten. Het Nederlandse architectenbureau Dus zette de printers al in voor het maken van schaalmodellen.

De supergrote versie luistert naar de toepasselijke naam KamerMaker en huist in een grote container. Elke kamer wordt apart geprint, waarna de stukken in elkaar worden gezet. 

Tot nu heeft de printer al één hoek van een kamer geprint waaraan een gedeelte van een trap is bevestigd. Het stuk weegt zo"n 180 kilogram. Het duurt ongeveer een week om één bouwblok te printen. De honingraatstructuur is hol van binnen en wordt later opgevuld met een speciaal schuim, dat de constructie haar stijfheid geeft.

Snel en milieuvriendelijk
De architecten zien veel voordelen in het 3D-printen van gebouwen. Zo is er bijna totale keuzevrijheid wat betreft de vormen die ingezet kunnen worden en gaat het printen van een gebouw een stuk sneller dan het traditionele bouwen ervan. "Voor het eerst leeft meer dan de helft van de wereldbevolking in steden", zegt Hans Vermeulen, medeoprichter van Dus. "We hebben een snelle bouwtechniek nodig die de groei van megasteden kan bijhouden. 3D-printen zou die techniek kunnen zijn." 

Ook op het vlak van het milieu zijn er voordelen. "We kunnen afvalmateriaal recycleren en hergebruiken en we besparen op de transportkosten van bouwmateriaal", zegt Vermeulens collega Hedwig Heinsman.

Open voor het publiek
De bouwsite is momenteel geopend voor het grote publiek. Voor 2,50 euro kunnen ze de printer in actie zien. Het zal zo"n drie jaar duren eer het huis klaar is, daarna wordt het een designmuseum. 

3D Print Canal House from 3D Print Canal House on Vimeo.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zou jij plaatsnemen in een zelfrijdende Waymo-taxi?

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van februari

De beste elektronica-acties van februari

Bekijken bij bol.com

Business