Nieuws

Intel onthult zijn plannen voor desktops

Intel kondigt nieuwe producten en technologieën aan, vooral gericht op all-in-one-computers en minidesktops.

Intel kondigt veel vernieuwingen aan in San Francisco, de ene nog spectaculairder dan de andere. De hardwarefabrikant wil erg inzetten op desktops en pakt uit met nieuwtjes over zijn reeks all-in-one-toestellen, alsook bijkomende ondersteuning voor mini-pc’s.

All-in-one
Het bedrijf ziet een sterke groei in de pc-verkoop en dan vooral bij de all-in-one-toestellen. Zulke exemplaren, in essentie grote schermen, meestal met touchscreen, zijn erg in opmars. Intel ziet die variatie op de desktop als een familietoestel en wil daar handig op inspelen.

Spellen
Daartoe kondigt het bedrijf aan dat het strategische relaties aangaat met een heel aantal spelontwikkelaars, waaronder Electronic Arts en Ubisoft. Het doel is om een reeks nieuwe multitouch-applicaties naar de all-in-one te brengen. Zo kan de all-in-one, wanneer je het scherm plat op tafel legt, dienen als een spelbord waar het hele gezin samen rond kan zitten.

Intel maakt zich sterk om meer dan 170 nieuwe applicaties naar de toestellen te brengen, van interieurdesignsoftware tot een rad van fortuin-spel waar de hele familie van kan genieten. De applicaties zullen ongetwijfeld een leuke extra zijn, maar of je nu onmiddellijk je oude laptop de vuilbak in moet katapulteren om een splinternieuwe all-in-one te kopen is twijfelachtig. Van echt revolutionaire nieuwe software is immers niet echt sprake, op het eerste zicht gaat het eerder om een soort tabletapplicaties.

Ready-mode
Interessanter is Intels onthulling van de nieuwe Ready Mode-technologie. Die technologie moet het mogelijk maken een pc altijd te laten aanstaan, zonder dat het energiegebruik oploopt. Hardwareontwikkelingen op het niveau van de vierde generatie processors en het moederbord, in combinatie met softwareoptimalisatie, moet het mogelijk maken dat een pc in een soort stand-bymodus gaat, zonder dat hij onbeschikbaar wordt.

De computer zou, wanneer deze niet in gebruik is, in een ruststand moeten gaan waarbij het elektriciteitsgebruik terugvalt tot minder dan 10 watt. Het verschil met de slaapstand is dat de pc nog steeds bij de pinken blijft. Zo zal het toestel even snel reageren op spraakcommando’s dan wanneer het volledig wakker is, waar een toestel in slaapstand eerst gewekt moet worden.

Dat je de desktop niet hoeft af te zetten heeft tal van voordelen. Zo kun je te allen tijde op afstand inloggen op je toestel thuis. Vandaag staat je desktop waarschijnlijk uit als je van huis weg bent en is dat niet mogelijk.

Iris op de desktop
Goed nieuws voor de fans van kleine desktops. De vijfde generatie Intelprocessor, codenaam Broadwell, komt eraan, samen met de Iris Pro Graphics. Iris Pro is Intels krachtigste geïntegreerde grafische kaart, en heeft 40 cores, 128 MB geïntegreerd geheugen en ondersteuning voor DirectX11.1.

De chip kan zich probleemloos meten met externe grafische kaarten, zonder dezelfde plaats in te nemen. Aangezien de populariteit van mini-pc’s alleen nog zal toenemen met de komst van de Steambox, is de beschikbaarheid van een krachtige geïntegreerde grafische chip goed nieuws voor gamers. Als bonus zal de Broadwellprocessor ontgrendeld zijn, overklok dus naar hartenlust. Een exacte datum voor de beschikbaarheid van Broadwell met Iris Pro wil Intel nog niet kwijt.

Verjaardag
Ter ere van de twintigste verjaardag van het Pentiummerk brengt Intel een unlockte versie van de Pentiumprocessor op de markt. Voor de goedkopere processors is het uitzonderlijk dat overklokken wordt aangemoedigd. Ook Quick Sync Video komt naar de Pentium. De verjaardagsprocessor zal compatibel zijn met Intel 8- en Intel-9-chipsets en moet in het midden van dit jaar in de rekken liggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business