Nieuws

Transcend lanceert supersnelle SD-kaarten voor 4K

Transcend brengt ultrasnelle SD-kaartjes uit, vooral gericht op video-enthousiastelingen die willen filmen in 4K.

Transcend, een fabrikant van geheugenkaartjes, kondigt een nieuwe lijn van ultrasnelle SD-kaarten aan. De SDXC/SDHX Ultra High Speed (UHS) Class 3 Ultimate–kaartjes krijgen een schrijfsnelheid van een verdienstelijke 95 MB/s. De rechthoekjes zijn beschikbaar in formaten van 8 GB tot 128 GB en zijn vooral gericht op filmfanaten.

Naast Ultimate heb je ook de Premium-editie. Die haalt schrijfsnelheden tot 45 MB/s, wat nog steeds niet slecht is. Om het Speed Class 3-label te mogen dragen moeten kaarten een schrijfsnelheid van 30 MB/s kunnen aanhouden.

Hoewel Transcends SD-kaarten snel zijn, zijn ze allerminst de snelste. Zo verkoopt SanDisk een exemplaar dat een schrijfsnelheid van 250 MB/s haalt. Transcend brengt verder nog een SDXC-kaart op de markt met een schrijfsnelheid van 60 MB/s.

4K-resolutie
De hoge schrijfsnelheden maken de geheugenkaarten geschikt voor opnames in 4K. Dat zijn beelden met een horizontale resolutie van rond de 4000 pixels. In de praktijk kan je van zo’n resolutie genieten met een Ultra HD tv-toestel, dat in 16:9 een resolutie van 3.840 x 2.160 zal hebben, tegenover 1.920 x 1.080 voor full HD.

Veel pixels betekent veel data. Elke frame neemt een grote hoeveelheid bytes in beslag, en die moeten worden weggeschreven op vrijwel dezelfde snelheid als ze worden opgenomen, daarom dat de schrijfsnelheid van geheugenkaarten een verkooppunt is. Heb je zelf een eenvoudige zakcamera, dan ben je beter af met een tragere, maar dus ook goedkopere geheugenkaart.

De snelste Transcend SDXC-kaarten gaan over de toonbank voor 116 dollar voor 64 GB. De iets tragere versie kost 49 dollar voor 64 GB.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business