Nieuws

Firefox krijgt een grote facelift

De nieuwe Firefox-interface Australis, nu in bèta, wordt waarschijnlijk onderdeel van de releaseversie van Firefox 29. Die komt op 29 april uit.

Mozilla wil de Australis-interface introduceren bij de volgende release van Firefox, op 29 april.

Australis is de eerste grote visuele update voor de populaire browser sinds maart 2011. De interface werd vorige week onderdeel van het Beta-kanaal van Firefox 29. Mozilla werkt namelijk al een hele tijd met een ontwikkelingsproces in drie stappen, waarmee gebruikers toegang hebben tot drie versies: de pre-bètaversie Aurora, de bètaversie en de releaseversie. Traditioneel spendeert een update zes weken in elk stadium.

[related_article id=”161563″]

De releasevariant, de versie die de meeste gebruikers dus draaien, van Firefox 29 wordt dus verwacht op 29 april en zou de verse interface gebruiken. Het is echter mogelijk dat de ontwikkelaars de boot nog even afhouden en Australis pas later zullen uitbrengen.

Eén gezicht
Met Australis wil Mozilla de interface van zijn browser een eengemaakt gevoel geven over alle platformen, zowel de verschillende desktopversies als de mobiele browser voor Android.

De meeste wijzigingen zijn subtiel: meer afgeronde tabs, inactieve tabs die zich meer op de achtergrond houden, en een vernieuwd aanpassingenpaneel. Het oranje Firefoxmenu in Windows, dat voor het eerst verscheen met Firefox 4, gaat dan weer de deur uit.

Kritiek
Mozilla stelt dat de meeste gebruikers blij zijn met het nieuwe ontwerp, maar is er zich van bewust dat er ook kritiek te horen is.

“Zoals bij elke belangrijke wijziging aan een vertrouwde interface is niet iedereen gelukkig – en Australis is een ingrijpende wijziging”, schrijft het bedrijf in een blogpost. Om die gebruikers te overtuigen liet Mozilla al weten dat het van plan is om nog een aantal kleine aanpassingen door te voeren. Ook kunnen gebruikers een visuele rondleiding krijgen in de nieuwe interface wanneer die gelanceerd wordt.

Classic Theme Restorer
Als Australis geen onderdeel wordt van Firefox 29 in april, zal de interface waarschijnlijk uitgebracht worden met Firefox 30 op 10 juni. Voor wie de nieuwe look maar niks vindt, komt er een extensie, Classic Theme Restorer, die de oude interface terugbrengt.

De bètaversie van Firefox 29 voor Windows, OS X en Linux kan je nu downloaden op Mozilla’s website.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business