Nieuws

Nieuwe expeditie vertrekt naar ISS

Woensdagnacht vertrekt expeditie 39 naar het ISS. Daar zullen ze onder meer vier HD-camera's aan de buitenkant van het ruimtestation installeren die livebeelden naar de aarde moeten stralen.

Zes uur duurt het om vanaf de Cosmodrome te Baikonur in Kazachstan tot naar het internationale ruimtestation te vliegen. Het ISS draait toertjes ronde onze aardbol op zo’n 370 kilometer hoogte, en vannacht is het de beurt aan expeditie 39 om op bezoek te gaan.

Ruimtevaarders van dienst zijn de kosmonauten Alexander Skvortsov en Oleg Artemyev. Samen met de astronaut Steve Swanson vervoegen ze hun Amerikaanse, Japanse en Russische collega’s die reeds aanwezig zijn. Gedurende expeditie 39 neemt Koichi Wakata het commando op zich. Het is de eerste keer dat de ruimtemeccano onder het gezag van een Japanner staat.

Expeditie 39 vertrekt naar het ISS met een Russische Soyuz TMA-raket, net zoals alle expedities sinds het pensioen van de spaceshuttle.

Er staan heel wat wetenschappelijke experimenten gepland. Zo moet de bemanning Veggie uitproberen. Veggie (kort voor vegetable production system) is een experiment dat de ruimtebewoners van verse sla moet voorzien. Veggie bouwt voort op gelijkaardige experimenten maar zal de grootste studie van voedselkweek in microzwaartekracht tot nu toe zijn.

Naast het bestuderen van de aarde en het onderzoeken van het menselijk lichaam in gewichtloosheid, hebben astronauten aan boord van het ISS een educatieve en inspirerende functie. Onder andere daarom zullen ze het HDEV-experiment uitvoeren. Tijdens die proef worden vier commercieel beschikbare HD-camera’s aan de buitenzijde van het ISS bevestigd. De camera’s zullen livebeelden naar de aarde stralen, die iedereen via het internet kan bekijken.

De lancering van expeditie 39 staat gepland voor 22.17 uur onze tijd. Vijf dagen later, op 5 maart, zal het onbemande Dragon-ruimteschip van SpaceX de missie bevoorraden. De ruimtevaarders blijven tot september boven onze hoofden wonen.

(Beelden: NASA)

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business