Nieuws

Welke iPad moet je kiezen?

Apple heeft op dit moment vier verschillende modellen iPad. Weet je niet welke voor jou het beste is? Wij vergelijken.

Josh Miller/CNET

Apple biedt op dit moment vier verschillende versies van zijn tablet aan. De iPad 2 is vervangen door de vierde-generatie retina-iPad, maar welke is dan op dit moment de beste iPad? Bij welke is de prijs-kwaliteitverhouding optimaal?

[related_article id=”158256″]

Je kunt nu kiezen uit twee iPad Mini’s, en twee grotere 9,7 inch-iPads. Het goede nieuws is dat dit een betere selectie tablets is dan eerder. Maar ik denk dat het ook een beetje verwarrend wordt om de juiste keuze te maken.

Alle iPads hebben nu eindelijk Lightning-connectors, en ze kunnen allemaal uitgerust  worden met LTE-antennes voor mobiel internet voor 120 euro extra (dataplan uiteraard niet inbegrepen). Ze hebben ook allemaal een erg goede batterijduur: minstens tien uur in onze tests, vaak meer. Maar de verschillende modellen hebben niet hetzelfde binnenwerk: de iPad Mini heeft een lagere schermresolutie en een A5-processor, terwijl de grotere iPads en de Retina Mini veel dichter bij elkaar liggen.

Sarah Tew/CNET

iPad Mini (non-Retina): 289 euro

Apples meest budgetvriendelijke iPad kost nog steeds 289 euro, en hoewel hij pas eind 2012 gelanceerd werd, begint zijn leeftijd door te schemeren: aan de binnenkant vind je een A5-processor, dezelfde die ook de stopgezette iPad 2 had. En het toestel is enkel verkrijgbaar met 16 GB. De LTE-versie kost je 120 euro meer.

Het is de goedkoopste iPad. Wie op zoek is naar een koopje moet hier vaststellen dat de 16 GB Mini maar even veel kost als een 32 GB iPod Touch, en zo’n 200 euro minder dan de goedkoopste iPad Air.

De bestanden zijn kleiner. Raar maar waar: je komt verder met 16 GB op de niet-retinamodellen. Films, games en apps verschijnen vaak in verschillende groottes, en omdat je geen gebruik kan maken van content die geoptimaliseerd werd voor retina, zijn de downloads vaak kleiner.

Geen retinascherm. Met zijn 1024×786-resolutie is de originele iPad Mini de enige non-Retina iPad die Apple nog aanbiedt. Het valt minder op dankzij het kleinere 7,9 inch-scherm, maar als je je tablet vaak gebruikt om te lezen – webpagina’s, e-books – dan valt het op hoeveel scherper de retinamodellen zijn. De Mini geeft je maar 163 pixels per inch, terwijl dat bij de grotere Retina-iPads 264 en bij de Retina Mini 326 is.

Dit model heeft met voorsprong de slechtste processor. De A5 is al meer dan twee jaar oud en was al niet meer de jongste toen de iPad Mini in 2012 gelanceerd werd. De A6X- en A7-processors in de andere iPads zijn veel beter. Deze staat op gelijke hoogte met de iPhone 4S. Met andere woorden: mooi ouder worden zal hij niet doen.

Kopen als: Je de goedkoopste iPad wil, of hem vooral wil gebruiken als een eenvoudig, e-readerachtig toestel.
Niet kopen als: Bovenstaande opmerking jou niet omschrijft.

Josh Miller/CNET

iPad met Retina Display (vierde generatie): 379 euro

De iPad uit eind 2012 maakt een comeback en schopt de iPad 2 uit de Apple Store. Net zoals de iPad Mini heeft dit model maar 16 GB opslagruimte, en je kan een cellularversie kopen voor 499 euro.

Hetzelfde retinascherm als de iPad Air. Met dit model kan je 100 euro besparen op de Air en toch van dezelfde schermkwaliteit genieten: een resolutie van 2048×1536 en 264 ppi pixeldichtheid.

De zwaarste iPad. Met zijn 652 gram is hij het dikkerdje van het gezelschap. Je kan hem nog steeds makkelijk in een tas stoppen, maar je voelt het verschil met de Air of de Mini’s.

Beter dan je denkt. De A6X-processor is niet zo goed als de A7, maar het is een flinke stap vooruit als je hem vergelijkt met de A6 van de iPhone 5. Hij krijgt lang niet genoeg credit voor zijn performantie, en het is een zeer goede all-rounder voor games of video.

Oudere iPad-cases passen nog steeds. De iPad 2 en vierde generatie Retina iPads zijn over het algemeen compatibel met elkaars accessoires, cases, en meer van dat soort extra’s. Behalve wanneer die de oude 30-pin-adaptors gebruiken. Als je nog oudere toevoegingen voor je tablet hebt liggen, kan dat erg handig zijn.

De camerakwaliteit is vergelijkbaar met die van de Air. Als je de camera’s op je iPad echt belangrijk vindt, hoef je de Retina iPad niet meteen af te keuren. Beide camera’s zijn bijna identiek aan die van de Retina Mini en iPad Air. Het enige verschil is het ontbreken van de ingebouwde 3x-zoom als je met Apples Camera-app wil filmen.

Kopen als: Je een geweldig ogend scherm wil, maar toch wat wil besparen.
?Niet kopen als: Je een vederlichte tablet wil.

Sarah Tew/CNET

iPad Mini met Retina Display: 389 euro

Voor dezelfde prijs als de 16 GB vierde generatie iPad kan je ook de nieuwe Retina Mini kopen, die afgelopen herfst gelanceerd werd. Die begint bij 389 euro voor het 16GB-model, maar is ook verkrijgbaar met 32, 64, en 128 GB opslagruimte; LTE is voor elk model beschikbaar voor 120 euro extra.

Een betere processor. De A7 in de Retina Mini is een beetje trager dan die in de iPad Air, maar het is dezelfde als die van de iPhone 5. De graphics en algemene snelheid hebben net wat meer pit – soms significant meer.

Compact, maar mét Retina. Hij is net een tikje zwaarder dan de non-Retina Mini, maar het is nauwelijks merkbaar. En het 7,9 inch-scherm heeft dezelfde 2,048×1536-resolutie als de grotere iPads, en bijgevolg dus een hogere pixeldensiteit (326 ppi). Voor tekst is het ongelooflijk scherp en helder. De kleurdiepte is dan weer niet zo rijk als op de iPad Air en de vierde generatie iPad, dus als je een echte schermperfectionist bent: wees gewaarschuwd.

Dezelfde features als de iPad Air. Een M7 bewegings-coprocessor, dezelfde camerakwaliteit, 64 bit-verwerking, en dezelfde verbeteringen aan de wifi- en cellular-antennes vind je in dit model en in de iPad Air. De Mini is letterlijk een kleinere, goedkopere Air.

Hij is zo’n 100 euro goedkoper dan de Air, maar hij is ook fysiek kleiner. Voor mij is dat perfect, en ik verkies de Retina Mini dan ook boven alle andere modellen. Maar video’s zijn duidelijk kleiner, en de beste covers met toetsenbord en andere accessoires passen niet voor de Mini.

Kopen als: Je de beste specificaties in een iPad zoekt voor de kleinste prijs, of als je de meest compacte, beste iPad wil.
Niet kopen als: Je het mooiste retinascherm wil, als je een hoop video’s bekijkt of foto’s bewerkt, of als je je iPad als een laptopvervanger wil gebruiken met een toetsenbord.

Josh Miller/CNET

iPad Air: 479 euro

En uiteindelijk komen we aan bij Apples vlaggenschip. Dit is het model dat je ziet voorbijkomen in de reclame, maar is het de hogere prijs ook waard? Je betaalt hier voor de beste specificaties, maar ook voor dat grotere 9,7 inch-scherm. Weet wel dat het verschil tussen dit model en de Retina Mini niet zo groot is als je misschien denkt.

Echt een lichtgewicht. Ja, dit is belangrijk, en ja, je merkt het verschil. De iPad Air is voor zijn formaat de perfecte middenweg tussen de vierde generatie iPad en de Mini.

Je hebt nieuwe cases en accessoires nodig. Omdat deze iPad een ander formaat heeft dan zijn voorgangers, heb je misschien een nieuw hoesje, folio of toetsenbordcover nodig. Dat kan je extra kosten opleveren.

64-bitverwerking, of op z’n minst de mogelijkheid daartoe. Op dit moment is de sprong van de A6X-processor uit de vierde generatie iPad naar de A7 van de iPad Air best groot, maar niet wereldschokkend. Het grotere verschil op de lange termijn zouden wel eens de 64-bitmogelijkheden kunnen zijn. De impact die dit zal hebben op apps blijft voorlopig vaag, maar het zou in de toekomst een punt kunnen zijn waar appcompabiliteit van afhangt.

Betere antennes. Zowel de Retina Mini als de iPad Air heeft verbeterde wifi- en LTE-antennes. Dat is natuurlijk een erg groot voordeel: betere ontvangst, betere resultaten, en voor LTE, meer mogelijke providers wereldwijd.

De veiligste investering? Als je meer dan 400 euro uitgeeft aan een iPad wil je waarschijnlijk dat je toestel een tijdje meegaat. Voor toekomstige accessoires en algemene bescherming tegen veroudering zit je het veiligst bij de iPad Air.

Kopen als: Je de beste iPad wil, ongeacht de prijs, en je een tijdje niet meer wil upgraden.
Niet kopen als: Je denkt dat je ermee wegkomt om minder uit te geven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business