Nieuws

GeForce GTX Titan Z, de ultieme grafische kaart

De nieuwste grafische kaart van Nvidia is een enorme krachtpatser en combineert een paar Kepler-GPU's met 12 GB videogeheugen. De prijs ligt echter hoger dan bij een volledig gamesysteem: 3.000 dollar.

De meeste dure grafische kaarten uit de Nvidia GeForce GTX Titan-lijn kosten meer dan de gemiddelde desktopcomputer. En nu is het bedrijf bezig met de ontwikkeling van een versie die meer kost dan zo ongeveer elke pc.

Onder de naam Titan Z, combineert de kaart een paar GK110 Kepler-chips die in totaal meer dan 5.760 processingcores bieden, samen met 12 GB videogeheugen. Dit alles is te krijgen voor de megaprijs van 3.000 dollar. Voor dat geld kun je ook een ontzettend krachtige game-pc kopen.

5K-gaming
Nvidia legde de nadruk op de gamemogelijkheden van de nieuwe grafische kaart na de introductie door directeur Jen-Hsun Huang van de Titan Z op de jaarlijkse GPU Technology Conference. Zo heeft het bedrijf het al over 5K-gaming, terwijl 4K nog niet eens de norm is.

Toch zal het slechts zeer weinig gamers gegeven zijn om de kaart te kunnen en willen kopen, hoe krachtig hij ook is. Drieduizend dollar is en blijft veel geld.

Supercomputer
Die duizenden kernen gaan vooral gebruikt worden voor GPGPU (algemene taken laten uitvoeren door de GPU). Zoals Huang het stelt: “Als je een wanhopige behoefte hebt aan een supercomputer die onder je bureau past, dan hebben wij met deze grafische kaart precies wat je nodig hebt.”

De onthulling van de Titan Z volgt op de bekendmaking van de volgende generatie GPU"s van Nvidia, met de naam Pascal. Die chips verschijnen pas in 2016. Wellicht dat de prijs van de Titan Z tegen die tijd onder de 2.000 dollar is gezakt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business