Nieuws

Eerste blik op Office voor de iPad

Na vier jaar speculatie heeft Microsoft eindelijk de sluier gelicht van Office voor de iPad. Wij hebben het mobiele kantoorpakket van naderbij bekeken.

Er werd al vier jaar over gespeculeerd, maar eindelijk is het zover. Microsoft heeft een versie van Office voor de iPad onthuld, die toegang geeft tot Word, Excel en Powerpoint. Ze vullen het huidige aanbod aan, dat onder meer bestaat uit OneNote, Outlook Web App, Lync en OneDrive.

De apps worden afzonderlijk aangeboden via de App Store en kunnen gratis worden gedownload. Ze zijn compatibel met iOS 7 of hoger, waardoor de originele iPad technisch uit de boot valt. Gebruikers die nog aan iOS 6 hebben vastgehouden, zijn wel genoodzaakt om te updaten naar de nieuwe versie als ze de Office-apps willen gebruiken.

Microsoft introduceert op de iPad een freemium model waarbij je de apps gratis kan gebruiken om documenten te openen en lezen, maar wel een Office 365-abonnement nodig hebt om nieuwe documenten aan te maken en bewerkingen uit te voeren. Een abonnement op Office 365 voor thuisgebruik begint vanaf 99 euro per jaar of 10 euro per maand. Dit freemium model wordt vanaf nu ook toegepast op de Office-apps voor de iPhone en Androidtoestellen.

Je kan jezelf de vraag stellen waarom je zou betalen voor Office op de iPad, wanneer er ook heel wat gratis alternatieven beschikbaar zijn. Het grootste voordeel is dat je verzekerd bent van een volledige compatibiliteit over toestellen heen. De opmaak van een Word-document zal er op de iPad hetzelfde uitzien als op een pc.

Wanneer je alle mogelijkheden van Office voor de iPad ontsluit, krijg je bovendien toegang tot een krachtig mobiel kantoorpakket dat nauw aanleunt bij de desktopversie. De iPad-versie kan de functionaliteit van Office op de desktop natuurlijk niet volledig evenaren, maar de functies zijn heel wat uitgebreider dan op de versie voor de iPhone. Ook alternatieve pakketten zijn vaak beperkter in functies, maar het hangt natuurlijk van je persoonlijke noden af of dat voor jou voldoende is.

De applicaties voelen meteen herkenbaar aan voor wie het gewoon is van met de desktopversie van Office 2013 te werken. Tegelijk houdt de interface ook rekening met de conventies die gelden in iOS 7. Alle functies zijn verzameld in een ‘ribbon’ bovenaan het schem. Om schermruimte te besparen is die compacter gemaakt dan op de desktop en kan je de verschillende tabbladen makkelijk in- of uitklappen. Net als in de desktopversie kan je met de knop links bovenaan een bestandsmenu oproepen om een nieuw document aan te maken of bewerkingen te bewaren. Je kan kiezen om je documenten lokaal te bewaren of in OneDrive.

Wat bovendien nog opvalt is hoe getrouw je Office-documenten worden weergeven op de iPad. Aangepaste lettertypes, kleuren, hoofdingen, afbeeldingen, formules… de opmaak van je document wordt nagenoeg altijd perfect getoond. De enige uitzondering zijn documenten die gebruik maken van functies die niet op de iPad ondersteund worden.

De apps werken soepel en werden aangepast voor het aanraakscherm. Dit in tegenstelling tot Office op Windows-tablets, zoals de Surface 2. Dat is in feite niet meer dan de desktopversie van het kantoorpakket en laat zich beter bedienen met muis en toetsenbord dan met je vinger. Op een aanraakvriendelijke versie van Office voor Windows blijft het voorlopig nog wachten.

Word

In Word kan je via het tabblad ‘Start’ stijlen toewijzen, het lettertype wijzigen, de alinea- en regelafstand aanpassen, tekst uitlijnen en laten inspringen, en genummerde of ongenummerde lijsten aanmaken. Om de opmaak van stijlen of lijsten aan te passen, moet je wel naar de desktopversie teruggrijpen.

Via het tabblad ‘Invoegen’ kan je pagina’s, eindemarkeringen, tabellen, afbeeldingen, vormen, tekstvakken, hyperlinks of voetnoten toevoegen. Een inhoudstafel kan je niet toevoegen op de iPad. Het is duidelijk dat Microsoft vooral een heel breed gamma aan basisfuncties heeft proberen aan te bieden, maar dat je voor meer specifieke taken nog altijd de pc-versie nodig hebt.

Onder het tabblad ‘Indeling’ vind je functies om de afdrukstand, grootte, marges en tekstrichting van een pagina aan te passen. Langs deze weg kan je ook kolommen, kop- en voetteksten, en paginanummers toevoegen.

Microsoft heeft speciale aandacht besteed aan het nakijken en simultaan bewerken van documenten. Office voor de iPad biedt volledige ondersteuning voor het opvolgen van wijzigingen en het toevoegen van markeringen en opmerkingen.

Excel

De ondersteuning in Excel is gelijkaardig aan Word. Onder het tabblad ‘Start’ vind je de voornaamste functies om lettertypes, getalnotatie en de opmaak van cellen aan te passen. Daarnaast vind je hier opties om rijen en kolommen toe te voegen of te verwijderen, en je werkblad te sorteren of filteren.

Via het tabblad invoegen kan je tabellen, grafieken, tekstvakken, vormen en afbeeldingen toevoegen. In tegenstelling tot de desktopversie, kan je op de iPad-apps alleen afbeeldingen toevoegen die op de tablet zelf opgeslagen staan. Het toevoegen van grafieken in Excel is dan weer wel erg uitgebreid in de tabletversie.

Net als grafieken, is ook het toevoegen van formules erg goed uitgebouwd. Het tabblad ‘Formules’ geeft toegang tot een uitgebreide lijst van functies en formules, die niet hoeft onder te doen aan het aanbod in de desktopversie.

Om het gebruik van Excel op de iPad te vereenvoudigen, heeft Microsoft een tweede toetsenbord toegevoegd dat naast een numeriek klavier ook snelle toegang geeft tot veelgebruikte operatoren en symbolen om formules aan te maken.

PowerPoint

PowerPoint op de iPad biedt de basisfuncties om een nieuwe presentatie aan te maken, maar Microsoft heeft vooral het weergeven van presentaties goed uitgebouwd. Je kan je tekst opmaken, elementen invoegen en overgangen instellen, maar het blijft allemaal vrij basaal. 

Een unieke presentatie maak je dus beter op de pc, maar daarna kan je hem wel via de iPad presenteren. Koppel je iPad aan een externe monitor of een projector en je kan vervolgens gebruik maken van een virtuele laser pointer, pen of markeerstift om tijdens je presentatie aantekeningen te maken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business