Nieuws

Betaling voor Office-apps op iPad simpel te omzeilen

Microsoft wil dat je betaalt voor je Office 365-abonnement. Gebruikers van de nieuwe Office-apps voor iPad kunnen dat echter omzeilen, door een achterdeurtje dat Microsoft openlaat.

Microsoft wil dat je Office 365 koopt. Het maakte daarom dat abonnement van grofweg honderd euro per jaar verplicht als je de volledige mogelijkheden van de nieuwe Office-apps voor iPad wil gebruiken. Maar als je die prijs niet wil betalen, dan is dat technisch gezien ook niet nodig. 

Achterdeur ontdekt
Na heel wat gerommel met verschillende toestellen en accounts sinds de officiële release van de apps afgelopen donderdag, ontdekten onze collega"s van CNet een achterpoortje in de manier waarop de Office 365-authenticatie doorgevoerd wordt op Apple-tablets. Dit achterpoortje maakt het mogelijk om te genieten van alle functies van de iOS-apps, zonder dat je betaald hebt voor het abonnement.

[related_article id=”161452″]

“We dwingen de limiet op tablet-installaties niet strikt af, maar vertrouwen erop dat onze gebruikers die limieten begrijpen en resprecteren”, reageert een woordvoerder van Microsoft.

Microsoft heeft van abonnementen de ruggengraat van zijn softwarelicenties gemaakt, en het bedrijf heeft er dan ook voor gezorgd dat het zo handig mogelijk is om de Office-apps te gebruiken via een Office 365-abonnement. Het wil zo eenmalige klanten omvormen tot terugkerende abonnees, en gebruikers tekenen ervoor. Een paar uur nadat ze verkrijgbaar waren in de App Store prijkten de apps al op de bovenste vier plaatsen in Apples hitlijst.

Geen limiet
Om de deal aantrekkelijker te maken geeft Microsoft je – voor een lager bedrag dan je betaalt om de software echt aan te kopen voor één computer – de mogelijkheid om Office te installeren op vijf Macs of pc"s, en tot vijf tablets. 

Er is op dit moment echter niets dat je tegenhoudt om meer tablets toe te voegen. Er is geen vastgelegde limiet.

Daarin huist natuurlijk ook het achterpoortje. Al wat je nodig hebt om toegang te krijgen tot alle mogelijkheden van de apps, is één persoon met een geldig Office 365-account. Als die inlogt in één van de Office-apps op je iPad, dan zijn alle Office-apps op dat toestel automatisch goedgekeurd, schijnbaar zonder tijdslimiet. De vraag om te betalen voor Office 365 of over te gaan op alleenlezenmodus verdwijnt dan ook.

Je zal vanaf dat moment door de app behandeld worden als een betalende 365-klant – waardoor je ingelogd wordt in alle apps van de suite als je je in één app hebt aangemeld – en al je bestanden zullen naar de Office Mobile iPhone-app gesynchroniseerd worden en omgekeerd.

Honderd iPads?
Microsoft heeft al bevestigd dat het wel degelijk bijhoudt hoeveel versies van Office voor iPad er via één account geauthenticeerd worden. Dat roept de vraag op of ze toch geen actie zouden ondernemen als er, bijvoorbeeld, honderd iPads aangedreven worden door één abonnement. Het is ook niet duidelijk wat er gebeurt als er updates voor de app uitkomen, als je de Office-apps verwijdert of als je je toestel wilt herstellen.

Voorlopig lijkt het bedrijf de mogelijkheid dat Office-authorisatie op deze manier verspreid zou kunnen worden geen grote bedreiging te vinden. Uiteindelijk is het Office 365-abonnement, met zijn tien inbegrepen installaties, zeker niet oneconomisch voor de meeste gebruikers. Of Microsoft dus zal overgaan tot meer strikte systemen om gebruikers te beletten te veel tablets aan hun account te verbinden zal dus afhangen van de manier waarop gebruikers omgaan met deze omweg.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business