Nieuws

Knutsel je eigen Enigma-codeermachine

De Enigma is een van de meest tot de verbeelding sprekende codeertoestellen ooit gebouwd. Originele exemplaren zijn onbetaalbaar, maar met een openbronbouwpakket kan je er zelf één in elkaar knutselen.

Ooit was het één van de best bewaarde geheimen ter wereld. Spionnen gaven hun leven om het te bemachtigen en er Matthew McConaughey verscheen in films over hun heldendaden. Vandaag kan je zelf een replica van het Duitse Enigma-codetoestel in elkaar boxen.

Enigmamachines werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door Hitlers Duitsland gebruikt om gecodeerde berichten door te geven. Het kraken van de code was één van de topprioriteiten van de geallieerden, en Winston Churchill zelf schatte dat de oorlog twee jaar minder lang heeft geduurd dankzij het succes van het project.

[related_article id=”160734″]

De weinige exemplaren die van zo’n historisch toestel bewaard zijn gebleven, kosten uiteraard een flinke duit. Pech voor de enthousiasteling die er eentje op de kop wil tikken, ware het niet dat S&T Geotronics verzamelaars en cryptografen met het Open Enigmaproject de kans wil geven om hun eigen exemplaar van de historische machine te bouwen.

Het idee ontstond toen  Marc Tessier en James Sanderson van S&T op zoek waren naar een uitdaging voor een event. Ze bouwden een toestel voor zichzelf en postten een video online, waarbij stond dat ze de onderdelen beschikbaar zouden maken mocht er genoeg enthousiasme zijn. Dat enthousiasme bleef niet uit, het project verzamelde al bijna 50.000 dollar via Kickstarter, terwijl 20.000 dollar het doel was.

Das Boot

Als voorbeeld voor hun bouwpakket koos S&T voor de M4-machine. Doorheen de geschiedenis bestaan er heel wat varianten van de Enigma, maar de M4 is veruit de bekendste en beruchtste. Het toestel werd gebruikt door de Duitse onderzeevloot en zal dankzij Das Boot en U-571 gekend zijn bij de meeste filmfanaten.

De originele M4 Enigma maakte gebruik van acht mechanische codewielen, waarvan er vier tegelijkertijd gebruikt werden. De moderne variant maakt gebruik van computertechnologie om het gedrag van de codewielen te emuleren.

Enkele andere vrijheden in het design zijn de toevoeging van rode en witte leds, en USB. De vormgevers overwegen om daar in de toekomst wifi en bluetooth aan toe te voegen. S&T’s machine is dus geen waarheidsgetrouwe replica, maar een sterk op het origineel gelijkende incarnatie voor de 21ste eeuw.

Het project is openbron en maakt gebruik van het Arduino-platform, dat ontwikkelaars in staat stelt op een eenvoudige manier nieuwe hardware te ontwikkelen. S&T Geotronics wil dat fans naar believen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van het toestel.

De elektronische versie mag dan fysiek verschillen van de originele Enigma-machine, berichten coderen lukt net zo goed. En het verschil in hardware zal de gemiddelde fan zeker bevallen. Iedereen kan met het bouwpakket van S&T aan de slag terwijl echte replica’s toch heel wat meer expertise vereisen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business