Nieuws

Geflopt WebOS kost HP alsnog miljoenen

HP betaalt 57 miljoen dollar in een schikking met boze aandeelhouders. Zij waren misnoegd over hoe het bedrijf WebOS heeft aangepakt.

HP heeft een rechtszaak rond WebOS geschikt voor 57 miljoen dollar, ofwel omgerekend zo"n 41,3 miljoen euro. De zaak was aangespannen door enkele grote investeerders en pensioenfondsen die ontevreden waren over de manier hoe HP WebOS heeft overgenomen.

WebOS-printers en pc"s
HP kreeg WebOS in 2010 in handen door de overname van smartphonefabrikant Palm. Het bedrijf liet toen weten dat het grootse plannen had met WebOS en dat het het besturingssysteem zou uitbouwen tot een van de pijlers van HP. Onder meer HP-printers en -pc’s zouden met WebOS gaan uitgerust worden.

Nauwelijks een jaar later echter kondigde toenmalig topman Leo Apotheker aan dat WebOS dood en begraven was. Volgens Apotheker, die toen minder dan een jaar CEO was, zat HP met de WebOS niet op het juiste pad naar groei. Ongeveer tegelijkertijd kondigde HP aan dat het de Britse dataspecialist Autonomy zou overnemen en dat het overwoog om de pc-afdeling compleet te dumpen.

Ontslag
Hoewel HP Apotheker niet veel later ontsloeg, spanden enkele misnoegde aandeelhouders een rechtszaak aan over deze strategische bocht van 180 graden. Ze beschuldigden HP er van om “valse en misleidende verklaringen” af te leggen, die niet overeenkwamen met de echte intenties van het bedrijf.

Door de rechtszaak te schikken, heeft HP nu alle banden met WebOS afgesneden. De laatste patenten van Palm werden begin dit jaar overgenomen door Qualcomm. WebOS zelf wordt nu gebruikt door LG als besturingssysteem in Smart-tv’s.  

Miljardenverlies
Onder het korte bewind van Apotheker (die van SAP kwam) daalde het HP-aandeel met ruim 40 procent. Daarmee ging vijftig miljard dollar aan beurswaarde in rook op. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business