Nieuws

Ubuntu One kan competitie niet aan en stopt

Zich beseffend dat het de strijd met Dropbox en Google Drive niet aankan, besluit Canonical te stoppen met bestandendienst Ubuntu One.

Het is niet iets wat je elke dag ziet: een bedrijf dat toegeeft dat het de strijd met de competitie niet aankan. Canonical, het bedrijf achter Ubuntu Linux, realiseert zich dat het de ontwikkelingen van Dropbox, Google Drive en andere goedkope cloudopslagdiensten niet bij kan houden. Daarom stopt het met cloudbestandendienst Ubuntu One.

Canonical introduceerde Ubuntu One in 2009, met de lancering van Ubuntu 9.10. De dienst bood 5 GB opslag. Als je koos voor de Ubuntu One-muziekdienst voor 4 dollar per maand, kreeg je tevens muziekstreaming en 20 GB extra opslag.

Wie zich een beetje interesseert voor cloudopslagdiensten ziet het probleem van Canonical al: het bedrijf biedt niet genoeg ruimte voor een lage prijs.

Cloudopslagoorlog
“De cloudopslagoorlog is geen goede plek voor ons”, vindt CEO Jane Silber. “Zeker nu er diensten zijn die al 25 à 50 GB gratis aanbieden. Als wij een dienst aanbieden willen wij hiermee wereldwijd de competitie aankunnen. Voor Ubuntu One zou dat inhouden dat we meer moet investeren dan we bereid zijn te doen.”

In plaats daarvan kiest Canonical ervoor zich volledig toe te leggen op het besturingssysteem. Silber: “We willen investeren in het maken van het beste open platform dat er is. Daarbij leggen we de nadruk op de beste diensten en inhoud van onze partners.”

Oudere versies aanpassen
Vanaf vandaag is het niet langer mogelijk extra ruimte of muziek te kopen in de Ubuntu One Store. “De bestandendienst wordt niet opgenomen in de aanstaande Ubuntu 14.04 LTS-release. De apps in oudere versies van het systeem (en de stores van Ubuntu, Google en Apple) worden navenant aangepast”, laat Silber weten.

De huidige dienst is na 1 juni 2014 niet meer bereikbaar. De content is nog tot 31 juli te downloaden. Daarna wordt alles verwijderd. Silber belooft dat klanten op een eenvoudige wijze hun content van Ubuntu One kunnen downloaden om over te zetten naar een andere cloudopslagdienst.

In ieder geval één openbronclouddienst, ownCloud, werkt al aan een migratiepad voor Ubuntu One-gebruikers. Er volgen er ongetwijfeld meer. Canonical geeft de code voor Ubuntu One vrij als openbronsoftware voor programmeurs, zodat zij een manier kunnen maken om de platformen te synchroniseren.

Zakelijk gebruik
De ironie in deze stap zit hem in het feit dat de zakelijke kant van Canonical boven verwachting presteert in de cloud. Ubuntu is het beste besturingssysteem op OpenStack en Amazon Web Services (AWS). Op het vlak van consumenten en kleine bedrijven vond Canonical echter dat het de competitie niet aankon. 

Naarmate de prijzen voor zakelijke opslagdiensten verder gaan duikelen in de prijsoorlog tussen Google en Amazon en de toevoeging van meer verschillende opties voor gebruikers om uit te kiezen, is Canonical waarschijnlijk niet het laatste bedrijf dat stopt met de persoonlijke cloudopslagdienst voor consumenten.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business