Nieuws

Document Foundation wil oude bestandsformaten weer leesbaar maken

Veel oude documentformaten zijn niet meer te lezen. Het Document Liberation Project wil daar wat aan doen.

Het niet kunnen inlezen van oude documentformaten vormt voor veel computergebruikers momenteel een groot probleem. Vooral als het gaat om gesloten bestandsformaten waarvan de specificatie niet openbaar is gemaakt. Dat zegt The Document Foundation, die alarm slaat.

De ontwikkelaars van openbronsoftware LibreOffice, verzameld in The Document Foundation, proberen al sinds het ontstaan van hun gratis kantoorpakket in 2010 de interoperabiliteit met andere documentformaten zoals die van Microsoft te verbeteren. De importbibliotheken die ze ontwikkeld hebben, worden ook door veel andere softwarepakketten gebruikt om allerlei documentformaten te kunnen inlezen.

Vooral bij overheden kan dat niet kunnen inlezen tot problematische situaties leiden, met als gevolg dat overheidsinstellingen maar ook burgers en bedrijven geen toegang meer hebben tot bepaalde publieke informatie.

Op zoek naar extra ontwikkelaars
Volgens The Document Foundation is de enige manier om dit probleem te vermijden het gebruik van open standaarden die volledig gedocumenteerd zijn. Maar veel van onze oude bestanden zijn echter in propriëtaire (gesloten), ongedocumenteerde formaten opgeslagen.

Daarom vragen de ontwikkelaars om hulp: met The Document Liberation Project willen ze extra ontwikkelaars aantrekken die importbibliotheken voor allerlei bestandsformaten aanmaken. Meer hierover lees je op de blog van The Document Foundation.

In samenwerking met Smartbiz.be.

bestandsformatendocument liberation projectDocumentendocumentformatenlibreofficenieuwsofficeopen bronopen sourceopen standaardenopenbronsoftware

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen