Nieuws

Europa schaart zich achter universele telefoonlader

Europa wil in 2017 komaf maken met de onnodige diversiteit aan oplaadkabels voor telefoons en gadgets.

De raad van de Europese Unie volgt het Europees Parlement in de goedkeuring van een richtlijn die een universele standaard voor telefoonladers moet invoeren. Met de richtlijn wil Europa een einde maken aan de grote diversiteit van laders.

Het is de bedoeling dat fabrikanten vanaf 2017 één aansluiting gebruiken om toestellen op te laden, over de merkgrenzen heen. Op die manier kan, volgens Europa, de elektronische afvalberg verkleind worden. Ook het consumentengemak zou een belangrijke motivatie zijn.

In de praktijk gebruiken de meeste ontwikkelaars van telefoons en gadgets intussen een eenvormige micro-USB-poort. Het is vooral Apple dat dwarsligt. Het bedrijf houd met zijn iPhone halsstarrig vast aan de eigen Lightning-connector, die alleen met Appleproducten compatibel is.

[related_article id=”158256″]

Met de goedkeuring door de Raad is het aan de Europese Commissie om de richtlijn ook daadwerkelijk uit te vaardigen. Die richtlijn op zich is nog niet onmiddellijk bindend. Deze verplicht de lidstaten ertoe om binnen de twee jaar nationale wetgeving uit te vaardigen die aan de Europese eisen tegemoetkomt.

Fabrikanten krijgen nog een jaar langer om zich aan de richtlijn aan te passen. In 2017 zouden we dus eindelijk een uniforme lader moeten zien. Grote kanshebber is de nieuwe USB-kabel, die eind dit jaar op de markt komt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business